Min studietid med Svømmebasseng:
Svømmebasseng sitter på en godtepose med anekdoter – og hektoprisen er lav
Bandet Svømmebasseng forteller om da de fant tusen frossenpizzaer, en naken kvinne i feil seng, og en mastergrad om hvordan kapitalismen påvirker kreative tanker.
– Det var februar eller mars så det var fortsatt minusgrader, så hele verandaen var bare en vegg av frossenpizzaer.
Lars Sandbakken, vokalist i Svømmebasseng
– Kjenner jo at jeg svetter litt mer nå som jeg skriver master.
Philip Lindberg, gitarist i Svømmebasseng
Vi står foran postkassen til et hus i et stille nabolag på Ullern. Her ligger barndomshjemmet til Jens og Hans Heli i bandet Svømmebasseng. Kjelleren i dette sjarmerende huset fungerer som øvingslokale for bandet som i år fyller fem år.
Bandet kommer ruslende ned gaten på linje, litt sånn SKAM-aktig. Vi rister hender og Hans forsvinner inn for å spørre faren om å sette over noe kaffe. Jens løper til nabohuset for å ringe på hos vokalist og synth-spiller Ine Johnsen – pressen er tross alt i bakhagen. Så rigges det til med en kanne Evergood på bordet, med komplimenterende brownies. Kaffeslabberaset kan begynne.
Banddrømmer og fulltidsstudier
Det er ikke ubetydelig med akademisk tyngde i det sommerlige synth-pop bandet. Svømmebasseng huser en lege, en økonom, en ingeniør, en psykolog, en filmskaper og en musikkteknolog.
– Jeg skriver om hvordan økonomiske begrensninger påvirker kreativ tenkning, sier Philip Lindberg, som går ferdig master på Norges Handelshøyskole (NHH). Et imponert band hoier med kaffekrusene.
Jens tar master i fysikk og nanoteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i København. Når han ikke gjør om CO2 til CO, spiller han gitar og synth i bandet. Jørgen Tholens, hustrommeslageren på enden av bordet, studerer medisin i Polen.
– Hvordan balanserer man disse seriøse studiene med å spille i et popband?
– Det går greit det, er det korte svaret fra bandet.
– Men kjenner jo at jeg svetter litt mer nå som jeg skriver master. Øving og skriving. The stakes are high, innrømmer Philip.
Universitas' anmelder om «Broder»: Best i små doser
Svømmebasseng på Bylarm 2017: Pen discopop
Nakenhet i kollektiv
På et tidspunkt må Universitas hjelpe bandet med instrumenter og utstyr inn i biler, da de senere skal til Marienlyst for å gjøre det obligatoriske P3-intervjuet. Så er vi tilbake på sporet.
– Hva med morsomme anekdoter fra studietiden, noen som har noe å bidra med?
– Hva med hun som stakk på feil rom, Lars? smeller det fra Philip, til høylytte reaksjoner fra resten av bandet. Vokalist Lars Sandbakken blir tvunget til å fortelle en historie fra sine dager i studentkollektiv.
– En torsdag kveld lå jeg hjemme og chilla'n, skulle ikke ut den kvelden. Så der ligger jeg tre-fire på natta, og våkner av at det kommer en naken dame og legger seg i sengen min, begynner Lars.
– For hun var avkledd da hun kom inn?
– Jaja, helt naken. Bare ligger i sengen min. Til slutt prikker jeg henne på skulderen, hun snur seg, ser ansiktet mitt og skriker meget høyt. Det som da har skjedd er jo at hun har gått inn på feil rom etter å ha vært på do.
Fant tusen frossenpizzaer
Med voksenlivet som samtalen rundt bordet, peiles temaet inn på studentenes matvaner, etter diskusjoner om forskjellen på Nespresso og annen elitekaffe. Det er tydelig at Lars sitter på en godtepose av anekdoter, og hektoprisen er lav.
– Jeg dumpsterdiva i Lillehammer! Der var det en Coop-butikk som hev alt mulig greier rett før det gikk ut på dato. Vi hadde jo helt ville grillfester med kjøtt vi hadde hentet derfra, sier Lars.
– Fortell om de andre greiene du fant!, kommer det fra Jens.
– Det må ha vært et fryselager eller noe som hadde blitt ødelagt, fordi vi fant noe sånt som tusen frossenpizzaer, forteller Lars.
Et studenthjerte eksploderer.
– Det var februar eller mars så det var fortsatt minusgrader, så hele verandaen var bare en vegg av frossenpizzaer. Da ble det pizza til frokost, lunsj og middag.
Yung Smul: – Det er dritvanskelig å balansere studiene med musikken
«Keen på å teste ut disse jobbgreiene»
Svømmebasseng er alle enige om at det å komme sammen som band er en gulrot, og et deilig avbrekk fra tunge studier. Når musikken har gått bra, har konsertdatoer og singelslipp ofte kræsjet med eksamensperioder og innleveringer. Da er balansen en utfordring.
– Men det å studere mot en «normal» karriere og samtidig drive med musikk, var det planen?
– Vi hadde ingen forventinger til hvor vi skulle komme med musikken. Men nå som vi nærmer oss ferdig studert, blir man jo litt keen på å se hvordan det er å få en jobb ut av det, forklarer Jens.
Hans parerer: – Ting blir kanskje mer serr da, når man har en 8-16 jobb.
Før Philip følger opp: – Men man kan være voksen og spille i band og da!