Nerdepatrioten

HVEM: Eirik Newth

Publisert Sist oppdatert

STUDERTE: Astrofysikk

NÅR: 1983-1989

AKTUELL SOM: Deltaker på «Skal Vi Danse?» på TV 2

– Det første jeg tegnet som barn var et romskip, sier Eirik Newth.

Newth opplevde månelandingene som barn, og visste tidlig hva han ville studere: Astrofysikk. I 1983 kom han til Universitetet i Oslo, og han fant fort ut at forholdene der var ganske annerledes enn dem han var vant til fra gymnaset. Der han tidligere hadde vært best i klassen, var han nå underlegen alle de andre superstudentene ved fakultetet sitt. Han skjønte snart at han ikke skulle bli forsker, og satte seg heller andre mål med studiene.

– Å lage strategier for konkurranser jeg ikke kan vinne lærte jeg på Blindern, sier han. Denne egenskapen har han bruk for i dag; som deltaker på «Skal Vi Danse?» på TV2, hvor han er mer enn klar over sine begrensede evner som danser.

For studenter i dag er det vanskelig å forestille seg en studietilværelse på 80-tallet. Newth ser tilbake på den perioden som noe positivt.

– Vennene mine og jeg var preget av tida vi studerte i. Musikken var rask og poppa, alle fargene var lyse og sterke. Det rådet en utrolig optimisme, og vi fikk alle et slag i ansiktet da datakrakket i 1987 kom. Jeg fikk ikke jobb, og vurderte en stund å bli lærer. Da fikk jeg høre at det ikke var behov for realister i skolen. Har du hørt noe så sykt? Det hadde aldri skjedd i dag, sier Newth.

Det han savner mest fra studietiden er den stimulerende omgangskretsen.

– Blindern er helt spesielt på den måten. Jeg var aldri særlig flink til å følge forelesninger. I stedet var vi en gjeng på 10-12 astrofysikere som satt rundt et bord på Frederikke i timesvis og snakket om alt mulig rart. Det var veldig spennende.

– Hva snakket dere om?

– Mye fag. Vi diskuterte overdådige vitenskapelige prosjekter, for eksempel var vi fast bestemt på at regjeringen burde bruke 100 millioner dollar på å bli første nasjon på Mars. Det ble jo til at man hang mest med folk fra sitt eget fakultet, universitetet er jo så stort. Vi var det du kan kalle «hardcore-nerder», sier han, og viser til t-skjorten der han har programmeringsspråk midt på brystet. Nerding står Newths hjerte nært.

– Nerding er gøy! Og det blir stadig mindre perifert. Mange av verdens rikeste er kjempenerder!

En episode Newth husker spesielt godt var da han satt i fagutvalget på Astrofysikk, og skulle stemme over hva fotballaget skulle hete. De to alternativene var Plutokratene og Konveksjonslaget.

– Konveksjonslaget vant frem, og alle var naturligvis veldig fornøyde, sier han, og forklarer at konveksjon er navnet på den fysiske prosessen som får vannet i en kjele til å reise seg når det koker.

Eirik Newth skuer utover Frederikkeplassen, og mimrer om tiden han og studiekameratene slo i hjel med å lage teknologiske luftslott rundt bordene på Frederikke.

– I dag vet jeg ikke engang hvor Frida er. Det får meg til å føle meg jævlig gammel, sier han, og setter utfor trappene på en skinnende sort terrengsykkel.

Powered by Labrador CMS