Miljøvennlig byggeplass på studentenes regning

Sentralt på Grünerløkka skal Vulkan studenthus være klart i oktober. Husleien er ikke bestemt ennå, men utslippsfri byggeplass vil føre til økt leiepris, forklarer SiO.

Publisert

Der det før var musikkstudioer i et gammelt industribygg skal det bli studentboliger. Med gangdistanse til Blå i Brenneriveien 11, bygges Vulkan Studenthus. Universitas har besøkt byggeplassen som skal huse 209 leiligheter fordelt på seks etasjer. Av disse er 195 umøblerte singel-leiligheter og 14 umøblerte to-roms leiligheter, alle med eget kjøkken, bod og bad.

Bygningen er delt opp i tre forskjellige seksjoner. Ovalformede passasjer skiller dem fra hverandre, men knytter bygget sammen med Akerselva. Hver av seksjonene har et tilhørende fellesrom på 50 kvadratmeter som leder ut til hver sin takterrasse, forteller arkitekt Charlie Marsden. Disse skal være fellesområder der studentene kan oppholde seg. 

Dette blir et slags sosialt fundament for beboerne og området

Charlie Marsden, arkitekt

– Der skal studenter kunne studere, høre på musikk og oppholde seg sammen, sier SiOs direktør for eiendom og bærekraft, Birte Almeland.

Arkitekturen er bestemt, men ikke prisen. Almeland kan foreløpig ikke gi studentene svar på hvor høy husleien kommer til å bli. 

Ubestemte Priser

– Skal studentene bli informert om dette snart, ettersom dere skriver at innflytting blir i oktober på nettsidene deres?

– Ja da, og det legges ut konkret informasjon om ikke så veldig lenge. Vi har ikke sluttkostnaden på prosjektet enda, så vi kan ikke fastsette husleien, men det er ikke lenge til vi regner ut hva det blir, sier Almeland.

Leilighetene blir ganske like, sier SiOs utbyggingssjef Stian Garberg, men med én stor forskjell. To-roms leilighetene får oppvaskmaskin. På spørsmålet om lydisolasjon sier Garberg og Almeland at man må regne med lyd på grunn av Blå og andre utesteder i nærheten. Likevel slår de fast at den blir litt bedre enn eldre SiO-bygg. Det skal også være næringslokaler med servering og handel i første etasje.

– Det er et håp om at studentene som vil ha deltidsjobb kan jobbe i det samme bygget de bor i, sier Garberg.

Universitas erfarer at det vil bli både matservering og bar i disse lokalene. 

Sniktitt: De nye studentboligene bli nærmeste nabo til Grünerløkkas uteliv.

Miljøvennlighet øker leiepriser

Vulkan Studenthus er SiOs første utslippsfrie byggeplass. Dette betyr at ingenting på byggeplassen bidrar til klimagassutslipp. For eksempel ved å bruke elektrisitet heller enn fossilt brensel. Almeland er stolt over det grønne initiativet. 

– Selv om det har vært noen mindre byggeprosjekter med utslippsfrie byggeplasser, er det vi gjør ganske innovativt siden det er utslippsfri byggeplass i en så stor skala, sier Almeland.

Miljøkravene er imidlertid ikke gratis. 

– Leieprisen påvirkes av en kombinasjon av bygge- og driftskostnader, så når byggekostnadene er noe høyere blir leiepris også det, sier Almeland.

Utslippsfrie byggeplasser kommer til å bli mer utbredt i årene som kommer. Oslo kommune har nemlig vedtatt at alle kommunale byggeprosjekter fra 2025 skal være utslippsfrie eller gå på biogass. 

Gatekunst på veggene

Når byggekostnadene er noe høyere blir leiepris også det.

Birte Almeland, SiOs direktør for eiendom og bærekraft

Med Blå, Ingensteds og Hausmania som nærmeste naboer er Vulkan Studenthus plassert i et område med et svært spesielt kunst- og kulturuttrykk. Arkitekt Marsden har tatt dette med i vurderingene sine slik at studenthuset har arkitektoniske trekk som ligner området. Hvordan området rundt kan forbedres for beboerne og offentligheten, er også blitt tatt hensyn til.

– Før var det et industribygg her og Akerselva var ikke tilgjengelig fra denne siden. Nå blir det en tursti langs elven og en bakgård som blir tilgjengelig for beboerne og offentligheten, sier utbyggingssjef Garberg.

For Marsden er det ikke bare miljømessig bærekraft som er viktig. Han ser på denne åpningen som et slags sosialt fundament for beboerne og bydelen. 

Gatekunsten rundt Brenneriveien er også et distinkt og velkjent særpreg for området. Dette skal også reflekteres på en fasade i bygget. Der skal kunst fra mange av kunstnerne som utsmykket Blå og resten av området være, ifølge utbyggingssjef Garberg. Student-laget gatekunst, derimot, uteblir. 

– Får studentene laget noe gatekunst på veggene?

– Nei, det får de ikke. Å tagge på andres eiendom uten tillatelse regnes som hærverk, sier Almeland.

Powered by Labrador CMS