BI miljøsertifisert
Grønne kantiner
SiO satser på miljøvennlige kantiner.
I første omgang gjelder miljøtiltakene Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) nå setter inn for kafeene på Frederikke, SV og Helga Engs hus, samt Studentkafeenes administrasjon. Men på sikt vil det gjelde for alle kantinene. Studentkafeene driver i alt 39 kantiner og har en omsetning på nesten 90 millioner i året.
– Studenter er over gjennomsnittet interessert i miljø. Dette ønsker vi å ta på alvor, sier administrerende direktør for Studentkafeene Knut Marius Karlsen, og nyoppnevnt miljøansvarlig Audun Zeiner.
Studentkafeene tok selv kontakt med stiftelsen Miljøfyrtårn for å høre hva som skal til for å bli miljøsertifisert. Miljøfyrtårn sertifiserer små og mellomstore bedrifter som går gjennom en miljøanalyse og oppfyller bransjekrav.
Hovedmålene studentkafeene nå arbeider mot er mindre avfall, bedre sortering og energisparing.
Har ikke kildesortering
– Til nå har søppelsorteringen i kafeen på Frederikke bare hatt en oppdragende funksjon på studentene. Alt har blitt kastet i samme dunk på bakrommet fordi sorteringen ikke har vært god nok til at man har kunnet garantere at det kun er matavfall der det skal være matavfall, sier Karlsen.
Nå ønsker de å begynne med virkelig sortering som skal bestå av to dunker; én for mat og én for resten.
– På kjøkkenet på Frederikke har vi derimot sortert i mange år, og vi betaler en grisebonde for å hente dette. Vi har fått klarsignal om det kan tas imot mer organisk avfall hvis vi kan garantere at det ikke finnes så mye som en plastgaffel i dette avfallet. Studentene må derfor være nøye med å ikke legge avfall i feil dunk, presiserer Karlsen.
Studentkafeene vil også redusere den totale avfallsmengden. Her vil mindre bruk av engangsemballasje være den største posten.
– Også her er det viktig at vi har studentene med oss. Vi oppfordrer alle til å velge glass- eller porselensservise hvis dere ikke er på farten, oppfordrer Karlsen.
– Viktig
– Slike tiltak gjør en forskjell. Det velter ikke fjell, men alt hjelper. Det er viktig at studentene støtter opp om dette, sier Raghild Andersens, styremedlem i Fremtiden i våre hender Blindern.
Andersen tror mange studenter er opptatt av miljø, men at de i blant trenger å minnes på det. Da er det fint med litt drahjelp fra kantinene for å vekke bevisstheten.
Kantinene får også skryt fra konsulenten Ketil Fløgstad i Totalmiljø som har miljøanalysert driften av kantinene og sentraladministrasjonen.
– De er engasjerte og var fra begynnelsen veldig miljøbevisste. Dette skiller de positivt fra andre i restaurantbransjen jeg tidligere har jobbet med, roser Fløgstad.
– Men for at det skal fungere i praksis må studentene også bidra.
Studentkafeene har allerede iverksatt tiltak og håper å få alle ting på plass i løpet av desember for miljøsertifisering, og over nyttår vil kanskje økologisk mat være å få kjøpt i kantinene.
BI Nydalen kan nå kalle seg et miljøfyrtårn. BIs nye anlegg i Nydalen er ikke bare pent, det er også miljøvennlig. Byggene varmes opp med Europas største jordvarmeanlegg. I tillegg har høgskolen en stor kollektivsatsing, og det er noen av grunnene til at de nå er blitt et såkalt miljøfyrtårn.
– En av grunnene til at vi flyttet hit var den gode offentlige kommunikasjonen, med T-bane og bussen. Og vi har drevet mye holdningsarbeid for å få både studenter og ansatte til å reise hit kollektivt, sier Mari Øvrebø, informasjonsrådgiver ved BI.
Miljøfyrtårn er en nasjonal sertifiseringsordning for små- og mellomstore private og offentlige virksomheter, en ordning som støttes av Miljøverndepartementet.
Byråd Peter N. Myhre delte ut sertifikatet på den nasjonale CSR-konferansen hvor også Miljøvernminister Helen Bjørnøy deltok.