Send dem ut: Leder for Association of norwegian students abroad, Vibeke Munthe-Kaas, mener det vil være vanskelig for den norske stat å fullt ut gjennomføre Bjørg Bakkes forslag om flere medisinstudentplasser i Norge. (foto: ANSA)

Strides om legeutdanninga

ANSA vil at enda flere skal ta legestudiene i utlandet. Medisinstudentleder Bjørg Bakke er totalt uenig.

Publisert Sist oppdatert

Flere medisinstudenter bør ta utdannelsen sin i utlandet, mener presidenten for Association of norwegian students abroad (ANSA), Vibeke Munthe-Kaas.

Dermed er hun på kollisjonskurs med lederen for Norsk medisinstudentforening (NMF), Bjørg Bakke, [som i forrige uke tok til orde for å opprette flere studieplasser i Norge.](1)

– Vi har vanskelig for å forstå hva hensikten med forslaget til Bakke er, sier Munthe-Kaas.

Hun mener Norge er avhengig av internasjonal kompetanse, og stiller seg kritisk til forslaget om å utdanne mesteparten av legestanden nasjonalt.

– Vi vil gjerne at flere skal reise ut, sier ANSA-presidenten.

Prinsipielt uenig

NMF-leder Bjørg Bakke mener Munthe-Kaas’ utspill er «veldig merkelig».

– At mer enn halvparten skal utdannes i utlandet blir litt rart.

Bjørg Bakke, lederen for Norsk medisinstudentforening.

– Jeg skjønner at ANSA vil at mange skal utdanne seg i utlandet. Det er positivt at en del studenter gjør det, men at mer enn halvparten skal utdannes i utlandet blir litt rart, sier hun.

I forrige uke skrev Universitas at nær halvparten av norske medisinstudenter studerer i utlandet. NMF-lederen mener det er for mange.

Bakke er uenig med ANSA i at flere leger bør utdannes i utlandet fordi det er billigere.

– Jeg er på et prinsipielt grunnlag uenig i en sånn tankegang. NMF mener at staten bør utdanne sitt eget helsepersonell i sitt eget land, og at kostnaden bør ligge hos staten, sier Bakke.

Staten sparer penger

Norge sparer om lag 1,8 millioner på å sende en medisinstudent i utlandet. Når det gjelder kostnadsbyrden for dem som reiser ut, er ANSA-presidenten mindre fornøyd.

– Vi ønsker at staten skal ta en større del av regningen når det gjelder utenlandsstudentene, sier ANSA-president Munthe-Kaas. Dette skal gjøres ved å omgjøre en større del av lånet til stipend, mener hun.

Munthe-Kaas presiserer at medisinutdannelsen i Norge og Europa er underlagt samme overordnede regelverk for godkjenning, og at de er jevngode. Hun avviser at medisinstudenter fra Polen, Tsjekkia og Ungarn mangler kunnskap om det norske helsevesenet.

– Det er jo ikke sånn at legestudenter går rett fra utdanning og inn i jobb. Alle må gjennomføre turnustjeneste, hvor de blant annet blir opplært i det norske systemet, sier Munthe-Kaas

Hun mener det er viktig å påpeke at Norge i større grad enn tidligere blir påvirket av det globale helsebildet.

– Derfor er det utelukkende positivt for landet at vi har medisinsk kompetanse fra både inn- og utland. Sammen skaper de et mangfold Norge trenger, sier Munthe-Kaas.

Powered by Labrador CMS