Strides om legeutdanninga
ANSA vil at enda flere skal ta legestudiene i utlandet. Medisinstudentleder Bjørg Bakke er totalt uenig.
Flere medisinstudenter bør ta utdannelsen sin i utlandet, mener presidenten for Association of norwegian students abroad (ANSA), Vibeke Munthe-Kaas.
Dermed er hun på kollisjonskurs med lederen for Norsk medisinstudentforening (NMF), Bjørg Bakke, [som i forrige uke tok til orde for å opprette flere studieplasser i Norge.](1)
– Vi har vanskelig for å forstå hva hensikten med forslaget til Bakke er, sier Munthe-Kaas.
Hun mener Norge er avhengig av internasjonal kompetanse, og stiller seg kritisk til forslaget om å utdanne mesteparten av legestanden nasjonalt.
– Vi vil gjerne at flere skal reise ut, sier ANSA-presidenten.
Prinsipielt uenig
NMF-leder Bjørg Bakke mener Munthe-Kaas’ utspill er «veldig merkelig».
– At mer enn halvparten skal utdannes i utlandet blir litt rart.
Bjørg Bakke, lederen for Norsk medisinstudentforening.
– Jeg skjønner at ANSA vil at mange skal utdanne seg i utlandet. Det er positivt at en del studenter gjør det, men at mer enn halvparten skal utdannes i utlandet blir litt rart, sier hun.
I forrige uke skrev Universitas at nær halvparten av norske medisinstudenter studerer i utlandet. NMF-lederen mener det er for mange.
Bakke er uenig med ANSA i at flere leger bør utdannes i utlandet fordi det er billigere.
– Jeg er på et prinsipielt grunnlag uenig i en sånn tankegang. NMF mener at staten bør utdanne sitt eget helsepersonell i sitt eget land, og at kostnaden bør ligge hos staten, sier Bakke.
Staten sparer penger
Norge sparer om lag 1,8 millioner på å sende en medisinstudent i utlandet. Når det gjelder kostnadsbyrden for dem som reiser ut, er ANSA-presidenten mindre fornøyd.
– Vi ønsker at staten skal ta en større del av regningen når det gjelder utenlandsstudentene, sier ANSA-president Munthe-Kaas. Dette skal gjøres ved å omgjøre en større del av lånet til stipend, mener hun.
Munthe-Kaas presiserer at medisinutdannelsen i Norge og Europa er underlagt samme overordnede regelverk for godkjenning, og at de er jevngode. Hun avviser at medisinstudenter fra Polen, Tsjekkia og Ungarn mangler kunnskap om det norske helsevesenet.
– Det er jo ikke sånn at legestudenter går rett fra utdanning og inn i jobb. Alle må gjennomføre turnustjeneste, hvor de blant annet blir opplært i det norske systemet, sier Munthe-Kaas
Hun mener det er viktig å påpeke at Norge i større grad enn tidligere blir påvirket av det globale helsebildet.
– Derfor er det utelukkende positivt for landet at vi har medisinsk kompetanse fra både inn- og utland. Sammen skaper de et mangfold Norge trenger, sier Munthe-Kaas.