LA VÆRE HVIS DU KAN: Selv om det å bli skuespiller viste seg å være det eneste rette for Iselin vil hun ikke anbefale det til andre, for møtet med bransjen beintøft.
–⁠ Når folk kommer til meg og sier de vurderer å bli skuespillere, sier jeg at om du kan la være, så la være.
LA VÆRE HVIS DU KAN: Selv om det å bli skuespiller viste seg å være det eneste rette for Iselin vil hun ikke anbefale det til andre, for møtet med bransjen beintøft. –⁠ Når folk kommer til meg og sier de vurderer å bli skuespillere, sier jeg at om du kan la være, så la være.

Iselin Shumba: –⁠ Som liten ville jeg bli hvit

Iselin Shumba (33) er skuespiller på heltid og aktivist på trippeltid. –⁠ Jeg vil først og fremst bli sett på som et menneske, ikke kvinne og i hvert fall ikke farget kvinne.

I 2005 flytter en ung Iselin Shumba fra hjembyen Kristiansand til Oslo. Den store drømmen er å bli barnelege, men for å nå opp til de høye kravene på medisinstudiet må hun først ta opp noen fag. Mens hun venter tar hun et årsstudium i drama. Det året skulle vise seg å bli avgjørende i Iselins liv – plutselig fikk hun øynene opp for en helt ny verden. Nesten hver kveld gikk hun på teater. Det vekket en nysgjerrighet i henne. Kanskje hun var ment til å stå på en scene selv?

Hun følte hun hadde funnet sitt kall, og bestemte seg for å søke seg inn på den prestisjetunge Teaterhøgskolen i Oslo.

Drømmen stoppet brått etter tredje opptaksprøve. Iselin var knust. Selv ble hun litt sjokkert over hvor tungt hun tok det. Det var da hun forstod hvor mye teater betydde for henne.

Skulle dette virkelig være slutten på skuespillerdrømmen?

Seks kjærlighetshistorier: –⁠ Jeg blir mer og mer forelsket

–⁠ Museer er religiøst

–⁠ Han overgir kunsten til naturen og slipper totalt kontrollen. Han lar naturen gjøre kunsten. Det er så stort av kunstnere å tørre det!

Skuespiller Iselin Shumba vandrer rundt på samtidskunstmuseet Astrup Fearnley på Tjuvholmen i Oslo, der en utstilling av Fredrik Værslev står utstilt. Iselin er kjent fra roller som Hjertrud i NRKs julekalender «Snøfall» og ordfører Amalie i den aktuelle dramaserien «Kielergata» på TV 2. Nå står hun nesten målløst i utstillingsrommet og betrakter bildene som har ligget ute i naturen i tolv måneder og råtnet.

–⁠ Jeg elsker det! Det er så modig. Asså, fytti faen, sier Iselin med et stemmevolum som er litt høyere enn hva som er normalt på et museum.

Den mektige sørlandsdialekten hennes ljomer i rommet, og er tilsynelatende til alles fornøyelse. Hun kommer i prat med en av de ansatte, som velvillig lar seg smitte av Iselins engasjement. De stopper ved noen malerier som er et samarbeid mellom tre kunstnere.

–⁠ Det er så inkluderende. Det er så raust. Jeg vet ikke om andre kunstnere som har den tilliten. Det er så grenseoverskridende. Så humanistisk!

HUMANISTISK: Iselin Shumba er lidenskapelig opptatt av kunst. Inne på Astrup Fearnley-museet stopper hun opp ved et av bildene. –⁠ Det er så inkluderende. Det er så raust. Jeg vet ikke om andre kunstnere som har den tilliten. Det er så grenseoverskridende. Så humanistisk!
HUMANISTISK: Iselin Shumba er lidenskapelig opptatt av kunst. Inne på Astrup Fearnley-museet stopper hun opp ved et av bildene. –⁠ Det er så inkluderende. Det er så raust. Jeg vet ikke om andre kunstnere som har den tilliten. Det er så grenseoverskridende. Så humanistisk!

Da Iselin var kommet over sjokket over å ikke komme inn på Teaterhøgskolen bestemte hun seg for å bruke høsten på å reise på interrail gjennom Europa og dyrke interessen for kunst. Hun beskriver lidenskapen for kunst som «fanatisk» og tilbringer all mulig fritid på museer.

–⁠ Museer og teatre er helt religiøst. Gjennom kunst kan jeg kontrollere og takle ekstreme følelser. Jeg har et helt trøstebibliotek med titusener av bilder i hodet mitt, sier hun.

Da hun kom hjem fra interrail søkte hun på på Teaterhøgskolen igjen, og i 2008 kom hun omsider inn. Tiden på KHiO ble tøffere enn hun trodde.

–⁠ Det er en skole som er vanskelig å komme inn på, men det er enda vanskeligere å gå der. Det gikk mye ut på å bryte ned elevene og se hvem som reiste seg. De kalte det rekruttskolen. Jeg er glad jeg gikk på KHiO, men da jeg gikk ut hadde jeg egentlig teater helt opp i halsen.

I dag er Iselin glad for at hun ikke kom inn på Teaterhøgskolen på første forsøk. Da fikk hun tid til å tenke seg om, for hun var lenge i tvil om skuespiller var rett yrke for henne. Det var ikke før i fjor hun klarte å legge drømmen om å bli barnelege helt fra seg.

–⁠ Det er kanskje naivt, men jeg har lyst til å redde verden. Det er det eneste jeg vil. Men man må finne sin måte å gjøre det på. Men jeg har skjønt at det ikke bare er med hendene mine jeg kan redde livene til små barn. Hjertene til folk trenger også mye pleie og det får de gjennom film og teater.

Les om de søvnløse studentene: –⁠ Jeg lå våken og lyttet til min egen hjerterytme

FØLTE SEG ANNERLEDES: Iselin vokste opp i Kristiansand. Som liten følte hun seg ofte annerledes og drømte om å bli hvit. I dag har hun et brennende engasjement for å jobbe for å fremme rettferdighet, mangfold og likestilling. --Her mener jeg kultursektoren kan bidra med å inkludere og representere mangfoldet i befolkningen.
FØLTE SEG ANNERLEDES: Iselin vokste opp i Kristiansand. Som liten følte hun seg ofte annerledes og drømte om å bli hvit. I dag har hun et brennende engasjement for å jobbe for å fremme rettferdighet, mangfold og likestilling. –⁠ Her mener jeg kultursektoren kan bidra med å inkludere og representere mangfoldet i befolkningen.

Først og fremst menneske

I tillegg til å være skuespiller er Iselin også billedkunstner. Hun har besøkt museer over hele verden, og anbefalinger av museer «man bare må besøke» kommer rennende. Det er tydelig at hun føler seg hjemme på Astrup Fearnley og flere av de ansatte kommer stadig bort og slår av en prat.

En av de ansatte komplimenterer håret hennes, som er krøllet i lengden og halvveis festet opp.

–⁠ Takk! Jeg prøver å være like fin på håret som Michelle Obama av og til, men det er fra gårsdagen. Jeg var ute, så det lukter sikkert litt sigg og alkohol, sier hun og flirer.

Det er nemlig Michelle Obama og Beyoncé som er Iselins forbilder.

–⁠ Hva er det med disse to som fanger deg sånn?

– Åh, de er sterke, kompromissløse fargede kvinner som lager et albuerom av frihet rundt seg selv. Jeg vil også skape nok albuerom rundt meg selv slik at jeg først og fremst blir sett på som et menneske, ikke kvinne og i hvert fall ikke farget kvinne. Det er målet, sier hun bestemt.

AKTVIST: Iselin var blant initiativtakere til #stilleforopptak, som var det første metoo-oppropet i Norge. – Jeg måtte jo plutselig studere masse jus og psykologi! Det var tøft. Det er jo liv som kan bli pulverisert, familier som kan knuses.
AKTVIST: Iselin var blant initiativtakere til #stilleforopptak, som var det første metoo-oppropet i Norge. –⁠ Jeg måtte jo plutselig studere masse jus og psykologi! Det var tøft. Det er jo liv som kan bli pulverisert, familier som kan knuses.

Iselin har et brennende engasjement for å fremme mangfold i norsk kulturliv. Hun har selv kjent på følelsen av utenforskap.

–⁠ Jeg er vokst opp i Kristiansand, et sted som har vært preget av mye nynazister. Det er jo en grunn til at jeg måtte vekk, jeg følte meg så annerledes. Som liten ville jeg bli hvit, og sånn vil jeg ikke at barna mine skal ha det.

Som skuespiller har hun opplevd å bli castet utelukkende på grunn av hudfargen. Som privatperson har hun også møtt på fordommer knyttet til hudfarge. Hun har flere ganger opplevd å bli tatt for å være prostituert når hun har gått gjennom kvadraturen i Oslo sentrum og hun opplever stadig å få innvandringsfiendtlige meldinger i sosiale medier.

–⁠ Det er en del av min virkelighet. Det er her jeg mener kultursektoren kan bidra med å inkludere og representere mangfoldet i befolkningen.

Portrettintervju med Thomas Dybdahl: –⁠ Golf er det nærmeste jeg har kommet å være helt zen

Sjekk ut bokhylla til skuespiller Gine Cornelia Pedersen: –⁠ Verden fortonet seg annerledes etter å ha lest denne

Stillhet som et svi

Gjennom det siste året har aktivismen tatt størst plass i Iselins liv, noe som ikke bare har vært lett å balansere.

–⁠ Det er vanskelig, for man kan ikke leve av å jobbe veldedig. Jeg er jo først og fremst skuespiller, men i det siste har jeg vært aktivist på heltid. Eller på trippeltid. Og jeg har kun malt to bilder siden metoo-bevegelsen begynte.

Iselin var blant initiativtakere til #stilleforopptak, som var det første metoo-oppropet i Norge. I oppropet tok over 500 norske skuespillere et oppgjør med seksuell trakassering. Hennes rolle var å ta imot og levere varsler til KHiO på vegne av andre. Dette har vært hennes eneste fokus siden midten av november i fjor.

–⁠ Jeg måtte jo plutselig studere masse jus og psykologi! Det var tøft. Det er så mange man skal ta vare på. Det er jo liv som kan bli pulverisert, familier som kan knuses. Jeg tror jeg var utmattet i desember i fjor. Men så bare fortsetter man. Jeg klarte ikke å slippe det. Det var for viktig.

Gjennom dette året har Iselin fått høre flere tunge historier. Uten å kunne snakke med noen om det.

–⁠ Det er jo helseskadelig, sier hun.

–⁠ Hva gir deg styrken til å fortsette?

–⁠ Det kommer et punkt hvor stillhet blir svik. Det hjelper meg å få sjelefred og sove om natta. Den friheten til å handle, når man slutter å bry seg om hva andre synes, den er grenseløs. Nå må vi bare level up, sier hun og før hun plutselig avbryter seg selv:

–⁠ Har du hørt den nye sangen til Ciara, «Level up»? Den er så kul, utbryter hun.

BALANSE: –⁠ Man kan ikke leve av å jobbe veldedig. Jeg er jo først og fremst skuespiller, men i det siste har jeg vært aktivist på heltid. Eller på trippeltid. Og jeg har kun malt to bilder siden metoo-bevegelsen begynte.
BALANSE: – Man kan ikke leve av å jobbe veldedig. Jeg er jo først og fremst skuespiller, men i det siste har jeg vært aktivist på heltid. Eller på trippeltid. Og jeg har kun malt to bilder siden metoo-bevegelsen begynte.

Kanskje litt mer glitter?

Selv om det å bli skuespiller viste seg å være det eneste rette for Iselin vil hun ikke anbefale det til andre, for møtet med bransjen var rett og slett beintøft.

–⁠ Det var absolutt et sjokk. Når folk kommer til meg og sier de vurderer å bli skuespillere, sier jeg at om du kan la være, så la være. Du kan være så talentfull og hardtarbeidende du vil, men du skal ha så veldig flaks i tillegg.

Likevel er det ikke vanskelig å svare på hva som gjør skuespilleryrket verdt det for henne.

–⁠ Man får leve så mange liv. Om jeg skal spille en karakter jeg virkelig forakter må jeg dykke langt og lage en historie for å legitimere valgene til personen, slik at de blir mine. Da slutter jeg å dømme. Den friheten man får av å miste fordommer er det som gjør skuespilleryrket hellig. Det er psykologi gjennom sin egen kropp.

Iselin må videre. Hun skal på innspilling av en ny dramakomedie som kommer ut på nyåret. Innspillingen finner sted på en skole i sentrum.

Hun tenner en sigarett mens hun spaserer langs Aker Brygge, men spør høflig om det er greit først. Så holder hun en tale om hvor dårlig uvane det er å røyke. Det startet som et trøsteprosjekt da hun bodde i Bergen i fire måneder og spilte i stykket «Eg ringer mine brør» på Hordaland Teater.

–⁠ Det var en ensom periode i vintermånedene. Jeg røyker ikke mye altså, bare to sigaretter dagen. Jeg skammer meg over det og er livredd for at noen barn som kjenner meg igjen skal se meg med en sigarett i hånda! Det er grusomt. Helt forferdelig. Vi mennesker synes det er gøy med alt som er farlig for oss.

Jeg prøver å lære og sminke meg. Dette har jeg lært av Kim Kardashian

Hun avbryter seg selv igjen og lar seg distrahere idet vi går forbi det nye Nasjonalmuseet. Samtalen tar en brå vending mens hun titter opp på bygget som er i ferd med å reise seg.

–⁠ Det er ikke en brobygger for å invitere folk inn, akkurat. Det er som en borg mellom kunsten og mennesket. Det er det siste vi trenger. Ytterst interessant... Men hva var det jeg sa, var det 30-bussen vi skulle ta?

På bussen fortsetter samtalene om kunst. Nå gjennom musikk, Silvana Imam, Thea Hjelmeland og Karpe Diem. Iselin begynner å synge litt på låten «Påfugl».

Et par minutter før oppmøte får hun karakterbeskrivelsen til rollen hun skal spille på SMS. Hun skal spille en lærer. Ingen av skuespillerne har fått klare replikker heller. De får vite handlingen på stedet.

–⁠ Det er en utrolig interessant måte å jobbe på. Man tillater seg mer, har større frihet og lytter mer til hverandre, sier Iselin, som har jobbet på lignende måte før.

Vel fremme på skolen må Iselin først innom toalettet for å gjøre seg klar og ordne sminken.

MER GLITTER: Iselin Shumba sminker seg selv før innspilling av en ny norsk dramakomedie som kommer på nyåret. -- Jeg prøver å lære å sminke meg. Dette har jeg lært av Kim Kardashian. Sånn, ferdig! Har dere sett da hun var i Det hvite hus forresten? Kim er i Det hvite hus og gir råd, det er litt sånn ...Wow. What’s happening with the world?
MER GLITTER: Iselin Shumba sminker seg selv før innspilling av en ny norsk dramakomedie som kommer på nyåret. –⁠ Jeg prøver å lære å sminke meg. Dette har jeg lært av Kim Kardashian. Sånn, ferdig! Har dere sett da hun var i Det hvite hus forresten? Kim er i Det hvite hus og gir råd, det er litt sånn ...Wow. Whatʼs happening with the world?

–⁠ Sånn, er det noe mer da? Kanskje litt glitter?

Hun snakker litt høyt for seg selv i speilet.

–⁠ Jeg prøver å lære og sminke meg. Dette har jeg lært av Kim Kardashian. Sånn, ferdig! Har dere sett da hun var i Det hvite hus forresten? Kim i Det hvite hus og gir råd, det er litt sånn...Wow. Whatʼs happening with the world?

Hun sprayer en siste forsikring i håret, før hun gjør seg klar til å tre inn i rollen.

–⁠ Oi, jeg husker ikke navnet på karakteren! sier hun.

– «Mercy» heter karakteren din.

Blikket hennes endrer seg. Hun går inn i karakter, på en litt tullete og overdreven måte. Det kan se ut som hun har funnet frem sin indre Michelle, Beyoncé og Silvana.

–⁠ Jeg er Mercy. Ikke tenk på det, jeg skal fikse alle dine problemer!