Mat, drikke, opple­velser: Slik nyter du Oslo

Vil du spise digg mat, drikke noe hipt øl eller leter du etter de skjulte perlene i byen? Let ikke lengre, vi har allerede gjort jobben for deg.

Frogner / Majorstua

Frogner Plass. Foto: Wikimedia commons
Frogner Plass. Foto: Wikimedia commons

Vel oser Frogner av gamle penger, men det er på den gode måten. Gå deg vill i hva noen sikkert hevder er Oslos svar på Paris, speid etter SKAM-skuespillere ved Hartvig Nissen og stup fra tieren før de tømmer bassenget.

Mat

De velkjente navnene Munchies og Villa Paradiso har filialer også på Frogner. Det perfekte stedet for en digg lunsj vil fort være Eckers, mens den litt bortgjemte perlen Café Elise kan overraske deg. Fra Frogner er det heller ikke langt til Kunstnernes Hus der du kan spise hva mange mener er hovedstadens beste pizza, eller du kan ta deg en lunsj med kultureliten på Litteraturhuset. Skulle du få en A og bli helt stormannsgal er Hos Thea stedet for å feire: restauranten er ranket høyest av alle på Tripadvisor.

Drikke

I år som i fjor trekker vi frem Tiffani i Behrens Gate. Stedet er rett og slett for ålreit til å glipp av! Nattlivet på Solli, også utenom syttende mai, står i en særstilling i hovedstaden, for ikke å si i landet. Det foreligger liten tvil om at Skaugum med sin mer avslappa stemning og DJ-sets er langt fetere enn Nox, som er et slags Møllers for viderekomne. Vandrer du helt tilbake til Majorstua er Billabong et trivelig vannhull med studentpriser. Veien derfra er igjen kort til Chateau Neuf, som for å virkelig få studenttilværelsen under huden.

Opplevelse

Nasjonalbiblioteket er stedet å dra dersom du føler at Blindern er for fullt, for lite ærverdig, eller begge deler. Et sted å finne roen! Det samme er den nydelige Dronningparken, som er åpen frem til oktober. Skulle du være i en skikkelig økonomisk knipe er Vestkanttorget stedet å selge tingene dine, og det hver eneste lørdag. Er du på en annen side dritt lei Oslo allerede etter noen uker er Nomaden stedet å gå for å finne ditt neste reisemål.

Redaktøren mener: Fem grunner til at Oslo er en bra studentby

Skuffet over Oslo: –⁠ Det er ikke noe studentmiljø her

Grünerløkka

Schous plass. Foto: Wikimedia commons
Schous plass. Foto: Wikimedia commons

Grünerløkka møter deg med åpne armer, grønne lunger og sliten lever. Det gamle arbeiderklassestrøket leverer fremdeles varene hva hippe mikrobrygg og longboards gjelder, men har faktisk mer enn bare det å by på.

Mat

Du skal fint få stagget både burger -og kebabsulten på Grünerløkka, og det til en forholdsvis billig penge. Bislett Kebab og Munchies er alltid ålreit. Focacceria og Lille Saigon er også rimelig priset. Brenner storstipendet på innerlomma kan du sjekke ut hva hypen rundt Bass egentlig dreier seg om, nyte Trattoria Popolares legendariske ravioli eller spise flerfoldige retter på Mathallen.

Drikke

Tijuana har studentvennlige torsdagspriser og beerpong. Du sjangler videre til Bør & Børsen for å synge karaoke foran dine tydelig imponerte venner og en haug med fremmede. Ennå er det ikke en gang fredag! Blå, Ingensteds og Parkteatret er åpenbare valg for en kveld ute. Shuffleboard på Fyrhuset er vel verdt pengene, og ølen er billig – det perfekte stedet også i august! Glød og Fru Hagen byr på sin side på lun stemning når høsten virkelig kryper på.

Opplevelse

Å spasere Kjærlighetsstien bortover mot Telthusbakken er en sensommervinner. Det samme er basketkurvene i Kubaparken, kunstgressbanen i Mølleparken og bordtennisbordene ved biblioteket på Schous plass. Her kan du også svippe innom Serieteket for litt tegneserienostalgi. Det er garantert noen med slackline i Sofienbergparken, og de vil garantert ha deg med. Kipp av deg skoene og trekk på deg haremsbuksa.

Les mer: Ni drikkestopp på ni trikkestopp

Sentrum

Youngstorget. Foto: Wikimedia commons
Youngstorget. Foto: Wikimedia commons

Oslo sentrum er litt som den vennen du har kjent hele livet, litt som den siste ølen før stengetid: fantastisk én dag, helt forferdelig en annen. Noen dager finnes det ikke noe bedre enn en duggfrisk pils midt på Karl Johan, andre dager får bare tanken deg til å spy litt i munnen. Heldigvis er sentrumsbegrepet heller vagt!

Mat

Oslos paradegate flommer over av restauranter som ikke fortjener studielånet ditt. Omveien nedenom Vippa er absolutt verdt det! Sjekk spesielt ut Aleppo Bahebek, som serverer syrisk gatemat. De forskjellige foodtrucksa på Aker Brygge har også mye spennende å by på. Torggata vil servere kebab til Dovre faller, mens du på Dovrehallen får stagget sulten etter noe hjemmelaget.

Drikke

The Villa og Jaeger holder koken, det samme gjør kjelleren på Revolver. Er du i det ungdommelige humøret er utestedene i Universitetsgata verdt å besøke, om ikke annet for å sikre deg en Gin Tonic à la Wiersholm på Frokostkjelleren. Café Sara er og blir Oslo hyggeligste vannhull, mens Bar Lardo er stedet for å sikre din høykulturelle kredibilitet. Torsdagstilbudene til Ett Glass holder som en respirator studentlommeboka i live!

Opplevelse

Megazone er på vei inn igjen – eller var det noen gang ute? Veien herfra til er dessuten svært kort The Villa. Cinemateket vil alltid være stedet for en første date der du uten å snakke særlig mye kan score masse kred, mens Museet for Samtidskunst er en god grunn til å faktisk besøke Kvadraturen. Husk å sukke, nikke og gni deg på haka. Norli antikvariat er en perle av en bokhandel kun et steinkast unna legendariske Tronsmo.

Bislett / St. Hanshaugen

St. hansparken. Foto: Wikimedia commons
St. hansparken. Foto: Wikimedia commons

Bislett er mer enn friidrett og kebab! Det er et sted for å senke skuldrene, ta seg en lang lunsj, se på folk. Fra Blindern tar du trikken ned på noen knappe minutter, så kan du spasere til St. Hanshaugen derfra. Utsikten er upåklagelig, og på en eller annen måte er den beste plassen alltid ledig.

Mat

Gutta på Haugen er ingen restaurant, men likevel et sted å stikke innom for å la seg inspirere til å lage noe selv. TUNCO serverer wok å ta med i parken, mens Smalhans holder stand med sin husmannskost. Mother India skryter på seg å være Norges eldste indiske restaurant, og serverer mat deretter. Kolonialen har rustet opp og er stedet for de virkelig store anledninger.

Drikke

Området er perfekt for å surre rundt fra bar til bar. Start med en pils på La Boheme, samt en aldri så liten runde shuffleboard i kjelleren. Veien er kort til Underwater Pub, Waldemars eller Schröders, som alle er heller brune puber. Underwater klinker imidlertid til med live opera på tirsdager. Rouleur er hakket hippere, og herfra sykler du til Samfunnet Bislett raskere enn du kan si «eksamen».

Opplevelser

Det er vondt å si, men det vil komme en tid da det ikke lenger er så digg å slange seg i gresset på St. Hanshaugen eller i Stensparken. Høsten er heldigvis fin av flere årsaker. Det er for eksempel mulig å la seg frelse til Lyn-patriotisme. Draktene er fine og supporterne forholdsvis vennlige. En spadag på Bislett Bad er heller ikke å forakte. Har du et rom å innrede er både Brocante og Tidsrommet verdt å sjekke ut for sine retro lamper, kommoder og stoler.

Grønland/Tøyen

Grønlands torg. Foto: Wikimedia commons
Grønlands torg. Foto: Wikimedia commons

Grønland er sannelig litt av et sted. Du har en fair sjanse til å møte Per Fugelli, grønnsakene er billige, og det rimelige ølet flyter i strie strømmer. Om du legger til alle de spennende luktene, de hippe utestedene og de lokales store smil har du en Lonely Planet-parodi, hvilket nok heller ikke er så langt unna sannheten.

Mat

Det nyåpnede Abelone serverer både hjemmelaget slush, brus og toast. Toast er den nye burgeren, hevdes det, så det er bare å slenge seg på trenden. Punjab Tandoori serverer fremdeles autentiske retter til en særs billig penge. Autensitet er også å finne hos Olympen, dog med et noe høyere prisnivå. En liten rusletur unna finner du Tøyen Torg der Postkontoret serverer en nydelig pizza.

Drikke

Åh, ble det nevnt at Abelone serveres alkoholholdig slush? Ja, det gjør de. Ikke feil! De brune bulene florerer på Grønland, med Stargate som flaggskip. Her kan du drikke øl på morgenkvisten uten å føle deg mer enn bare litt dum. Dattera til Hagen er et klassisk alternativ for en kveld ute, men blir det for fullt er stemningen god også hos naboen Ivars Kro. Over Olympen finner du Pigalle, der du kan nippe til cocktails i Oslos kanskje mest classy lokale.

Opplevelser

Det er ikke slik at det må være festivaltid for å dra til Tøyenparken. Det naturlige amfiet er perfekt for en lat søndag any given sunny day, og skyer det til kan du krabbe opp til Tøyenbadet for noen runder i bassenget. En trikketur unna Grønlandsområdet finner du Ekebergparken, som på tross av mye styr jo har blitt ganske snacksy. Dessuten er den gratis, og utsikten fra åsen er heller ikke helt ueffen. Velkommen til din nye favorittby!