Erotikk, takk!

Einar Gelius, Tore Sagen, Helene Uri og Henrik Langeland avgjør hvem som blir erotisk novellemester.

I anledning semesterets siste utgave utlyser Universitas en erotisk novelle-konkurranse for sine lesere. Bidragene skal vurderes av et ytterst kompetent panel bestående av Helene Uri, Tore Sagen, Einar Gelius, Henrik Langeland og Universitas’ redaksjonsleder og litteraturviter Nordis Tennes.

I tillegg til heder, ære og plass i Universitas’ siste Magasin før sommeren, premieres vinnerbidraget med to festivalpass til Roskildefestivalen.

–⁠ Cupido er kjedelig

Einar Gelius, prest og forfatter av fjorårets skandalebok Sex i bibelen, forventer seg det uventede. Hans erfaring med erotiske noveller begrenser seg til lesning av bladet Cupido, men selv der synes han ofte historiene kan bli litt kjedelige.

–⁠ Vanligvis er erotiske noveller nokså like, så det jeg først og fremst forventer av bidragene er en original og litt kreativ historie, sier han.

Humoristiske bidrag er imidlertid ikke like velkomne hos Gelius.

–⁠ Nei, hvis jeg skal lese erotiske noveller så er det ikke akkurat humor jeg er ute etter.

Vil forføres

Tore Sagen, radioresepsjonist og bokorm, har følgende tips til potensielle bidragsytere:

–⁠ Jeg ønsker meg noe med litt mystikk, i tillegg til gode og originale kjønnsorgan-analogier.

Et godt bidrag bør dessuten utfordre den tradisjonelle erotiske novellen, både i ramme og form, mener han.

Ikke uventet vil forfatter og språkforsker Helene Uri legge stor vekt på litterær kvalitet i sin vurdering.

–⁠ Jeg ønsker å bli forført språklig. Og siden det er snakk om en novelle, så er det også viktig med et overraskende moment. Et slags vendepunkt, sier hun.

–⁠ Jeg har ikke så mye kjennskap til selve sjangeren, men jeg har en lest en del erotisk litteratur, blant annet Anaïs Nin. Og så pleier jeg å ha med et par saftige avsnitt i romanene mine.

Langelands lidenskap

–⁠ Det litterære nivået på erotiske noveller er generelt ganske middelmådig, sier forfatter Henrik Langeland.

Langeland er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo (UiO), og kjent for romaner som Wonderboy og Francis Meyers lidenskap. Sistnevnte finner sted ved nettopp UiO, og skildrer forholdet mellom en professor og en studine.

Han vil se bidrag som kombinerer både litterær teft og sensuell kvalitet.

–⁠ Dårlig skrevne noveller er i utgangspunktet litt turn-off, sier Langeland, som forteller at han selv aldri har skrevet rene erotiske noveller.

–⁠ Men jeg har dristet meg til seksuelt ladede passasjer i enkelte romaner – med varierende hell.

Slik skal Nordis tennes

Leder av panelet, Nordis Tennes, har klare kriterier for hvordan hun vil bedømme de innsendte bidragene.

–⁠ Det viktigste med den erotiske novellen er en god dramaturgi frem mot klimakset. Man bør senke tempoet og bruke tid på skildringer, slik at man pirrer leseren. Man skal bli litt flau og rød i kinnene av å lese den, sier redaksjonslederen.

–⁠ For å nå opp i konkurransen bør man unngå de typiske sjangerklisjeene, med mindre det utføres med en gjennomført ironisk brodd.

Bidragene, som må ha en klar referanse til universitets- eller høyskoletilværelsen, sendes per mail til nordis.tennes@universitas.no senest tirsdag 24.mai.