Signaler om nye forfatterstemmer
Debutantantologien Signaler gir forfatterspirer den berømmelige foten innafor.
Flere av bidragsyterne i Signaler får antatt større litterære prosjekter mens de debuterer i bokform. Jo Andreas Sannem, som studerer litterær oversettelse ved Universitetet i Oslo (UiO), er en av dem. Han sendte inn noen noveller til CappelenDamm, som de likte så godt at de foreslo at tekstene hans kunne bli med i den årlige debutantantologien Signaler, som foreligger i disse dager.
– Det jeg hadde sendt inn var ikke nok til at jeg kunne bli antatt med egen bok. Senere, etter at Signaler var i boks, sendte jeg dem flere noveller, som førte til at novellesamlingen min ble antatt, forteller Sannem.
Siden 1986 har Signaler fungert som en døråpner for nye litterære stemmer.
Også for Sannem er Signaler et springbrett til videre skriving.
– Jeg har prøvd å sende inn tekster til Signaler før, og blitt refusert. Derfor var det gøy å få være med denne gangen. Det gjør at man får en fot innenfor hos CappelenDamm, i tillegg til at også andre forlag leser antologien, sier han.
«Vandrende klisjé»
Også Eivind Hofstad Evjemo er aktuell med en bokutgivelse samtidig som han debuterer med dikt i Signaler. I høst gir han ut romanen Vekk meg hvis jeg sovner, som er første bok ut i CappelenDamms serie «20 under 30», hvor forlaget presenterer unge forfattere som er med på å definere fremtidens litteratur.
– Jeg har jobbet med romanen i tre år, og fikk beskjed om at den var antatt i romjulen i fjor.
– Tanken på at jeg skulle utgi en bok var grov og brutal, så jeg måtte la den synke, sier han.
Evjemo har en bachelorgrad i allmenn litteraturvitenskap fra UiO, og har senere gått på forfatterskolen Litterär Gestaltning i Göteborg. Han mener at man bør trene opp leserblikket for å bli en god forfatter.
- Jeg tror faktisk samtlige litteraturstudenter har forfatterdrømmer og skriver et dikt i ny og ne. Debutant Eivind Hofstad Evjemo
– Gjennom studiene fikk jeg en teoretisk ballast som ga meg et annet blikk på litteratur. Jeg tror faktisk samtlige litteraturstudenter har forfatterdrømmer og skriver et dikt i ny og ne. Sånn sett er jeg vel del av en vandrende klisjé, sier han.
Forfattermot
Dan Alexander Andersen, som er redaktør for «20 under 30»-prosjektet, mener mange kanskje har en lavere terskel for å sende inn tekster til Signaler enn de har for å sende inn fullstendige bokmanus.
– Signaler er en fin måte å få testet ut stoffet sitt på. Om man kommer med i antologien blir det en oppmuntring til å skrive videre. Det er en lang liste med Signalerdebutanter som senere har utgitt bok, sier han.
Helene Guåker er bachelorstudent i nordisk litteratur ved Universitetet i Agder. Da hun vant en tekstkonkurranse i det litterære tidsskriftet Stemmer, anbefalte fagjuryen henne å sende inn tekster til et forlag, noe som førte til at hun fikk antatt seks korttekster i Signaler.
– Jeg har gått med forfatterdrømmer i magen hele livet. Det begynte med at jeg skrev dikt om hunden min som femåring. Men jeg har ikke turt å si det høyt. For «man blir jo ikke forfatter», ifølge den gjengse oppfatningen. Men da jeg kom inn på forfatterstudiet i Bø i 2007, fikk jeg en idé til en roman, skrev den i løpet av noen måneder, sendte den inn og fikk gode tilbakemeldinger fra forlaget, forteller hun.
Nå er Guåker inne i en redigeringsprosess med et forlag, og håper at bokutgivelsen vil bli et faktum etter hvert.
– Debuten i Signaler har gitt meg mot til å si høyt at jeg vil bli forfatter, sier hun.