Trumfet gjennom radikal kjønnskvotering
Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo går inn for radikal kjønnkvotering ved ansettelser. Det trumfet studentleder Aksel Braanen Sterri gjennom.
– Vi må komme forbi stigmaet «hun som ble kvotert». Kjønnsubalansen i akademia er ikke noe som går seg til av seg selv, og kvotering er et viktig midlertidig virkemiddel, sier Tine Tång Engvik, universitetsstyrerepresentant og medlem i Venstrealliansen (VA).
I Studentparlamentets (SP) handlingsplan for 2010/2011 står det at «UiO skal innføre radikal kjønnskvotering ved ansettelser», et standpunkt som er svært kontroversielt innad i SP. Forslaget fikk 14 stemmer for og 14 stemmer imot to ganger, før SP-leder Aksel Braanen Sterri trumfet gjennom vedtaket med sin dobbeltstemme.
Engvik er svært fornøyd med at forslaget gikk gjennom. Hun skal fremme det nye synet om kvotering i universitetets likestillingsgruppe.
– Det er kult at vi kan være så radikale som dette, og det er viktig å ha et konkret forslag som vi kan fremme overfor ledelsen, sier Engvik.
LES OGSÅ: Kun en av fire UiO-professorer er kvinner
Skeptiske liberale
Tidligere mente Studentparlamentet at UiO skulle «benytte seg av alle tilgjengelige virkemidler for å utjevne ubalansen mellom kjønnene og sosiale grupper i akademia». Radikal kjønnskvotering ble støttet av Sosialdemokratene og VA, i tillegg til noen navn fra fakultetslistene.
– Moderat kjønnskvotering er et svadabegrep som ingen helt vet hva innebærer. Radikal kvotering er et uttrykk for at SP ønsker å ta i bruk radikale virkemidler for å få en bedre kjønnsbalanse. Det underrepresenterte kjønn må velges hvis to kandidater står likt, sier Engvik.
Øyvind Bjørgo fra Liberal Liste stiller seg imidlertid skeptisk til vedtaket.
– Vi ser at det er flere kvinner enn menn i høyere utdanning og at de yter bedre enn menn i mange fag, slik at kjønnsubalansen vil kunne løse seg over lengre tid. Kvotering blir en illustrasjon av hvor problemet ligger. Det blir som om kvinnen er den svake part når hun, slik jeg ser det, er like dyktig som mannen og til og med dyktigere på en del områder. Løsningen må være en holdningsendring heller enn en systematisk endring, sier Bjørgo.
LES OGSÅ: Kvinnene inntar rektorstolener
– Usannsynlig med gjennomslag
Prorektor Inga Bostad har ingen tro på at SP får gjennomslag for radikal kjønnskvotering det neste året.
– Det er ikke sannsynlig. Universitetsledelsen har diskutert dette tidligere og er enige om å bruke moderat kvotering og øremerking av stillinger, i tillegg til å jobbe for ansvarlig ledelse og større åpenhet i ansettelsesprosesser, sier Bostad.
Ifølge Bostad er forskjellen at ved moderat kvotering vil det underrepresentete kjønn kunne få en stilling ved ellers like kvalifikasjoner. Ved radikal kvotering vil det underrepresenterte kjønn få en stilling uten å ha de beste vitenskapelige kvalifikasjonene.
Engvik vil jobbe for å endre universitetets holdninger.
– Tiltaket er klar tale fra studentene. Jeg vil ikke svare ja eller nei på om vi kommer til å få til dette i løpet av det neste året, men jeg har trua, sier Engvik.