KRITISK: -- Vi ser at det er lite kvinner i høyere stillinger i akademia, men virkemidler som dette er helt feil, sier Fremskrittspartiets Jon Jæger Gåsvatn, som sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Kvinneandelen synker

Ferske tall viser at andelen kvinnelige vitenskapelig ansatte innen realfag og samfunnsvitenskap har gått ned siden 2005. Nå åpner regjeringen for øremerking av midlertidige vitenskapelige stillinger for kvinner.

Publisert Sist oppdatert

I 2003 ble Norge felt i EFTA-domstolen på grunn av øremerking av faste vitenskapelige stillinger, en praksis som ble besluttet å være i strid med EØS-lovverket. Siden er FNs kvinnekonvensjon inkorporert i EØS-lovverket, hvilket åpner for at øremerking av stillinger kan være tillatt så lenge det er for å øke kjønnsbalansen. Statsråd Tora Aasland har sagt at midlertidig vitenskapelige stillinger er en unntaksvis bestemmelse, men at Kunnskapsdepartementet også vil jobbe videre med det europeiske overvåkningsorganet ESA for å få gjennomslag for øremerking av fast ansatte.

– Å tro at ting ordner seg, er ingen god måte å slå seg til ro med noe på, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland da hun fredag gjorde det klart at regjeringen vil åpne for å øremerke midlertidige vitenskapelige stillinger til kvinner.

Først og fremst vil regjeringen gå inn for øremerking av post.doc-stillinger innen realfagene, som har en særlig lav kvinneandel.

Ferske, foreløpige tall Universitas har fått fra NIFU STEP viser da også at realfagene fortsatt har den laveste kvinneandelen på nasjonal basis. Bare ti prosent av professorene i naturvitenskap er kvinner. Og andelen kvinner i post.doc.-stillinger innen naturvitenskapelige fag har falt fra 34 til 30 prosent siden 2005.

Til tross for at det er realfagene som innehar jumboplassen, er det de samfunnsvitenskapelige som har opplevd den største reduksjonen i andel kvinner i post.doc.-stillinger siden 2005. Der har det vært en nedgang fra 54 til 47 prosent. Andelen kvinner i professorstillinger har imidlertid steget med tre prosent.

Snittet for kvinneandelen i post.doc.-stillinger ligger fortsatt på 43 prosent (det samme som i 2005), og nedgangen fra 50 prosent i 2003 er dermed langt fra snudd.

– Gledelig

STORFORNØYD: Per Anders Langerød, leder av Norsk Studentunion er meget fornøyd med Aaslands forslag. -- Dette har vi kjempet for lenge, sier Langerød.

Per Anders Langerød, leder i Norsk Studentunion, synes det er gledelig at regjeringen nå går inn for øremerking.

– Å få flere kvinner inn i akademia øker den faglige kvaliteten, i tillegg til at det er en rettferdighetssak, sier han.

Langerød understreker at fagmiljøers fremgang krever forskjellige perspektiver, noe som først og fremst skapes gjennom mangfold.

– Det er åpenbart at forskere med mekanikerbakgrunn tenker annerledes enn forskere med professorbakgrunn, sier han.

– Synsing

Stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn (Frp) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har derimot liten tro på øremerking av vitenskapelige stillinger til kvinner.

– Vi ser at det er lite kvinner i høyere stillinger i akademia, men virkemidler som dette er helt feil.

Gåsvatn mener man heller må satse på aktiv rekruttering og god personalpolitikk for å få opp kvinneandelen, og holder fast på at man må vri fokuset vekk fra kjønn og over til kvalifikasjon. Han foreslår anonymisering av opptak, slik det gjøres i USA, som en alternativ ansettelsespolitikk. Slik vil man også omgå en eventuell mannskultur som hindrer ansettelser av kvinner, mener han.

– Det må forskes mer på om det er samfunnsstruktur, lover, rammevilkår eller andre ting som forårsaker skjevheter, og så lages tiltak på bakgrunn av dette. I dag synser man, og lager virkemidler ut i fra synsing, sier Gåsvatn.

Tiltak på MatNat

Inga Bostad, viserektor ved UiO, er sterkt uenig med Gåsvatn. Hun har lenge gått inn for kjønnskvotering, og mener øremerking av midlertidige vitenskapelige stillinger er et tiltak som er basert på statistikk og ikke synsing.

– I Norge, som i Europa, er det en underrepresentasjon av kvinner. For å få kvinner til å bli i stillingene, hjelper det at det er kvinner der fra før. Det finnes det kvalitative undersøkelser på, sier hun, og legger til:

– For å få kvinner, må man ha kvinner.

Men også Bostad mener det trengs mer forskning på området for å finne ut hvilke tiltak som virker, og innrømmer at øremerking på sett og vis er en fallitterklæring fordi man burde oppnå likestilling på andre måter.

Matematisk naturvitenskapelig fakultet (Mat.Nat) ved UiO, fakultetet med lavest kvinnandel, prøver å gjøre noe med nettopp det. De er nå med i prosjektet Kvinner i realfag hvor man forsøker å finne ut hvordan man kan beholde kvinner ved fakultetet, samt legge til rette for å rekruttere flere kvinner.

Likestillingsrådgiver ved UiO, Anna Lorentzen, sier at Mat.Nat er det fakultetet som fikk mest midler til likestilling i 2008.

– Midlene skal blant annet brukes til et reisestipend for kvinner, engasjement for kvinner for å holde dem i systemet etter post.doc., samt undervisningsfrikjøp for å frigjøre tid til arbeid som senere kan føre til opprykk til professorat, sier hun.

Kvinneandel i akademia

Kvinneandel blant professorene i UoH-sektoren i 2005 og 2007

20052007

Humaniora 24 25

Samfunnsvitenskap 19 22

Matematikk/naturvitenskap 10 10

Teknologi 6 7

Medisin 21 22

Landbruks-, fiskerifag og veterinærmedisin 17 18

Totalt 17 18

Kvinneandel blant postdoktorene i UoH-sektoren i 2005 og 2007

2005 2007

Humaniora 47 55

Samfunnsvitenskap 54 47

Matematikk/naturvitenska 34 30

Teknologi 22 32

Medisin 52 56

Landbruks-, fiskerifag og veterinærmedisin 60 55

Totalt 43 43

Kilde: Nifu Step

Måltall for 2007 – 2009:

  • For hele universitetet:
  • Minimum 35 prosent kvinner blant nytilsatte professor I
  • Minimum 25 prosent kvinner blant nytilsatte professor II
  • Minimum 50 prosent kvinner blant nytilsatte førsteamanuensiser
  • For MatNat:
  • Minimum 16,5 prosent kvinner blant nytilsatte professorer
  • Minimum 17,5 prosent kvinner blant nytilsatte professor 11 stillinger
  • Minimum 31,2 prosent kvinner blant nytilsatte førsteamanuensiser.
Powered by Labrador CMS