Afrikanske studiner trakasseres
Selv om andelen kvinnelige studenter i flere afrikanske land øker, opplever fortsatt mange studiner å bli utsatt for seksuell trakassering i akademia.
– Mange kvinnelige studenter i Zimbabwe, og også i resten av Afrika sør for Sahara, opplever seksuelt misbruk ved universitetene. For eksempel kan jentene bli spurt av ansatte ved universitetet de søker på om å utføre seksuelle tjenester som betaling for at de skal få plass, sier Evernice Munando til Universitas.
Hun er grunnlegger og daglig leder for organisasjonen Female Students Network (FSN) i Zimbabwe, som jobber for å bevisstgjøre kvinnelige studenter om deres rettigheter.
Noen studiner opplever at mannlige professorer krever seksuelle tjenester om hun skal oppnå en god karakter.
– Mange kvinnelige studenter vet ikke bedre, og går rundt og tror at dette er den eneste måten de kan få utdannelse på, sier Munando.
Gutter er alltid de priviligerte i afrikanske samfunn
Evernice Munando, grunnlegger av Female Students Network
– Gutter er alltid de priviligerte i afrikanske samfunn på grunn av det patriarkalske systemet. Dette fører til en ubalanse i behandlingen av jenter og gutter, både når det kommer til utdanning og arv, sier hun.
Flere kvinnelige studenter
Mellom 1970 og 1990 opplevde Afrika sør for Sahara en kraftig økning i antall studiner. Men etter 1990 stoppet veksten opp, da det i større grad ble satset på grunnutdanning i området. I noen afrikanske land slo dette verst ut på rekrutteringen av kvinner til akademia. UNESCOs rapport om verdens utdanningsnivå viser at 92 av 113 av verdens land hadde flere kvinnelige studenter enn mannlige i 2010.
I Afrika er det bare Botswana, Cape Verde, Lesotho, Mauritius og Namibia dette gjelder for.
Munando mener likevel at situasjonen for kvinnelige studenter i Zimbabwe har forbedret seg betraktelig de siste årene.
– Flere av studinene som går inn i roller som ledere for ulike studentorganisasjoner, drar med seg og inspirerer andre til å gjøre det samme, sier hun.
Blir oftere favorisert
Esther Maame Efua Arhin fra Ghana forteller om en lignende trend. Hun studerer menneskerettigheter på Universitetet i Oslo (UiO) og kan fortelle at situasjonen for kvinnelige studenter er på vei opp i Ghana.
– Da jeg begynte på min bachelor ved University of Ghana i 2007 var to av fem tillitsvalgte jenter. Dette var langt fra vanlig før. I dag opplever jenter oftere å bli favorisert foran gutter under opptakene, sier Arhin.
Ifølge henne er 35 prosent av de som studerer ved universitetene i Ghana nå kvinner, som er en stor økning på bare 20 år.
Sex som bestikkelse
Ragnhild Therese Nordvik, daglig leder i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) trekker fram seksuell trakassering som et stort problem på mange afrikanske universiteter, både blant ansatte og studenter.
Bakgrunnen for dette ligger i et system som ikke er tilrettelagt studentene. For eksempel får man ikke være anonym på eksamen ved mange universiteter i afrikanske land.
– Dette gir foreleseren en maktposisjon over jentene spesielt, som må ha gode karakterer for å få stipendet de trenger for å studere, sier Nordvik.
Foreleser kan dermed ta imot penger eller seksuelle tjenester som bestikkelser, forteller hun videre.
– Det er vanskelig å stå imot seksuell trakassering om du står i fare for å bli kastet ut, ikke bare fra studiet, men også fra studentboligene hvor mange menn er daglig ledere, sier hun.
Problemene fortsetter i arbeidslivet
Fordi de fleste ledere og direktører i afrikanske bedrifter er menn, er det også i arbeidslivet hyppige forespørsler etter seksuelle tjenester når nyutdannede kvinner søker jobb.
Ifølge Munando etableres det flere og flere kvinneorganisasjoner for å sikre kvinners rettigheter i utdanning og i arbeidslivet.
Fortsatt ender de fleste afrikanske studinene opp som lærere, sykepleiere, sekretærer og resepsjonister. Svært få blir ledere, men flere afrikanske land har opplevd en betraktelig økning av kvinner som mellomledere.
Munando mener dette er fordi kvinnelige studenter ikke velger å bli lege eller ingeniør fordi de er vokst opp med at dette er yrker forbeholdt menn.
– Dette er en tankegang som nå er i ferd med å forandre seg, sier hun.