Lest i går 11:06
Vis meg bokhyllen din, så skal jeg si deg hvem du er
Kjære leser. Kjære ikke-leser. Kjære leser-av-og-til-men-ikke-så-mye-lenger-leser. Kjære skulle-ønske-jeg-leste-mer-leser.
I denne utgaven av magasinet fokuserer vi på boken, på teksten og ikke minst på leseren. Uten leseren hadde det ikke vært et magasin, en avis, en bok eller en tekst. Dette magasinet er ingenting verdt, om ikke noen plukker det opp for å lese det. Så takk for det.
Tingene våre sier noe om hvem vi er, bøkene våre kanskje enda mer. Hva du har på hyllen, forteller noe om hvor du har vært, hva du interesserer deg for, og hvem du vil at andre skal se deg som. Bøker er ikke bare glede, kunnskap og fantasi, de er også kulturell kapital. Det ligger en vekt i å ha lest tunge forfattere, et uttrykk for fritid og konsentrasjonsevne. Og selv om man ikke har lest alt som står på hyllen, sier de noe om deg uansett. Vis meg bokhyllen din, så skal jeg si deg hvem du er, var det sikkert en klok person som sa en gang. Hypotesen testes i denne utgaven av magasinet. Studentene har invitert oss inn i sine hybler og blottlagt sin kulturelle kapital for offentlighetens nådeløse blikk.
Men ganske mange har nok ikke har lest en bok frivillig siden særemnet, og enda færre har nok brukt tid på dikt siden diktanalysen på tentamen i VG3. Derfor er det så spennende at en podkast om nettopp lyrikk er en av NRKs mest populære. Hvordan har det seg at Hans Olav Brenner evner å få frem det personlige og nære i en sjanger mange himler med øynene over? Og hvordan gjør man egentlig et godt intervju? Vår journalist har både spurt og lært på side 14.
Men bøker er ikke bare tunge romaner og dikt. Kokeboken har vært en kilde til inspirasjon og samvær siden 1700 år før Kristus, da den tidens første kokebok ble skrevet på steintavler i Mesopotamia. I dag finnes det kokebøker for enhver nisje man skulle interessere seg for: pasta, brød, fisk, bakst med bær eller studenter. Er studentkokebokas strukturerte regime løsningen på et liv i fattigdom, spør Universitas' journalist mens han kokkelerer seg gjennom en ukemeny fra hele Norges ikke lenger så fattige student Karen Thorsen.
Bøkene samler oss, splitter oss, definerer oss, gleder oss og kjeder oss. Kjære leser, god lesning.