Uriktig om frie studiepoeng og utenlandsopphold
I Universitas 12. september uttalte en student at hun måtte bytte studieprogram fra Program for asiatiske og afrikanske studier (AAS) for å kunne få reise på utveksling, ettersom programmet ikke har frie studiepoeng.
Det ville være meget påfallende om man ikke kunne reise på utveksling ved et internasjonalt orientert studium som AAS, og selvsagt kan man det. Selv om programmet ikke har frie studiepoeng, har studentene mange muligheter for å reise ut og få dette godkjent som en del av graden sin her ved Universitetet i Oslo, uten å bli forsinket i studieløpet sitt.
For de fleste studenter som velger en fordypning i språk, er det obligatorisk med ett semesters opphold i utlandet. De studentene som velger en fordypning i kultur/-samfunnsfag og dermed ikke har et obligatorisk opphold i utlandet som en del av bachelorgraden, oppfordres likevel til å benytte seg av de mange muligheter for delstudier i utlandet som finnes. Studentene tar da enten emner i det kultur/-samfunnsfaget de har valgt som fordypning, eller i områdestudier. En kombinasjon av emner fra forskjellige emnegrupper er også mulig.
I tillegg har studentene mulighet til å reise ut på Internasjonalt prosjektsemester som en del av masteren ved det samme programmet. De er da ute ved en ambassade eller bedrift i utlandet i ett semester som en del av masterstudiet sitt.
Når det gjelder innpassing/godkjenning av delstudier i utlandet, så vil vi i en forhåndsgodkjenning alltid angi det antall kurs/credits som studenten må ta hvert semester for å få godkjent 30 studiepoeng i ettertid. Men det er ikke alltid mulig å forhåndsgodkjenne spesifikt på emnenivå, da mange utenlandske læresteder ikke kan angi nøyaktig hvilke kurs de vil tilby det påfølgende semester, og det er heller ikke noe poeng at studiene ute skal dekke akkurat det samme som studiene hjemme. Studenten oppfordres til å ta kontakt med fagmiljøet hvis de er i tvil om kursvalg ved registrering, noe de også gjør.
Utenlandsstudier blir godkjent som del av, eller som hele, emnegrupper som kan brukes i graden ved Humanistisk fakultet (for eksempel 30 studiepoeng som kan inngå i 80-gruppe xxx), og vi stiller da friere enn om all godkjenningen skulle foregå på emnenivå. Hvis krav til emnegrupper ikke er oppfylt etter utenlandsoppholdet, vil vi godkjenne studiene som del av emnegruppen og angi hvilke emner som gjenstår. Vi tilstreber oss fleksibilitet så langt det er faglig forsvarlig slik at studentene ikke skal bli forsinket i studieløpet sitt.