Skremselspropaganda mot utveksling
Universitas vier 24. oktober halve forsiden, lederartikkelen samt fire helsider til å gå løs på UiOs administrering av utveksling for studentene. Bakgrunnen er det pågående arbeidet innen prosjektet Internt handlingsrom (IHR).
Vi er glade for at Universitas deler vår målsetning om å øke antallet. Men reflekterer avisen over egen rolle her? Gjennom sin tendensiøse fremstilling («papirmølla fra helvete», «papirkaos», «byråkratikrisen»), skrikende overskrifter og ingresser som avisen ikke har dekning for i egen saksfremstilling, bidrar Universitas til å skremme studenter fra å søke utveksling.
Studieprogrammene skal lage klare anbefalinger til sine studenter om hvilke fag de kan få godkjent ved utenlandske universiteter. Søknadsprosessene forenkles slik at utreisende studenter får færre instanser å forholde seg til og bedre informasjon. «Papirmølla fra helvete» er allerede historie! Studenter som vil på utveksling søker via Søknadsweb og laster opp dokumenter elektronisk.
Uansett hvor mye vi legger til rette, må studenter som reiser ut selv aktivt søke informasjon, og forholde seg til den og det planlagte studieløpet. Mange av de misfornøyde studentenes historier handler om nye og vanskelige prosedyrer ved de utenlandske universitetene. Som del av vår kvalitetssikring av avtalene ser vi også på det administrative støtteapparatet. Vi kan likevel aldri kreve at våre avtalepartnere organiserer sin administrasjon på en bestemt måte. Det er riktig at administreringen kan variere ved enhetene. Dette skyldes delvis at universitetet har ulike avtaler innenfor ulike fagfelt. Å hevde at studentene dermed «fanges i et tilfeldighetenes spill», slik Universitas gjør, er derimot en grov overdrivelse. Det ligger grundige faglige vurderinger bak de ulike enhetenes valg av partnere i utlandet.
«De neste årene bør historiene som fortelles om å utveksle fra UiO være solskinnshistorier, ikke skrekkeksempler», skriver Universitas i sin leder. Det er et mål jeg deler. Og hvis Universitas ønsker at studentene skal reise på utveksling utfordrer jeg dere til å skrive mer om disse solskinnshistoriene i årene som kommer! SIUs undersøkelse viser at studentene som har hatt et utenlandsopphold er svært fornøyde med dette, og 92,8 prosent vil anbefale andre studenter å reise ut!