Ut med de gamle?
Innføringen av kvalitetsreformen har ført til dramatisk økte opptakskrav ved universitetene i Norge. Fra høsten 2002 til høsten 2003 steg kravene for å studere de fleste frie fagene ved Universitetet i Oslo fra generell studiekompetanse (dvs ned mot 2,0 i snitt) til snittkarakterer på minst 4,5 og gjerne opp mot 6,0. Hvorfor? Denne dramatiske endringen har skjedd uten at Universitas har laget en eneste nyhetsartikkel om emnet.
I kommentarartikkelen i siste nummer har imidlertid journalist Tor Audun Kveim Gram funnet løsningen på de kraftig forhøyede inntakskravene: Under overskriften «Ut med de gamle» proklamerer Gram at «trusselen mot en åpen og gratis utdanningsinstitusjon» utgjøres av studenter over 35 år: Disse «gamle» menneskene «har fått sin sjanse og har dermed ingen rett til å fortrenge unge som prøver å få en sjanse». Ifølge Gram er det «uetisk» å hevde at gamle skal slippe til på linje med de unge. Innføring av aldersdiskriminering er altså etisk, mens forslag om likebehandling av alle søkere over 23 år (som er dagens ordning) tydeligvis er uetisk?
Å skvise 35-åringene ut fra høyere utdanning er ikke bare utidig, men også en avsporing. De økte inntakskravene skyldes politiske priorieringer: Da kvalitetsreformen ble innført høsten 2003, satte daværende utdanningsminister Kristin Clemet tallet på studieplasser kunstig lavt, slik at inntakskravene gikk til værs for de fleste frie fagene. Dette sparte hun naturligvis mange penger på. Regningen betales av alle de studentene som ikke får studieplass. Ved statsbudsjettet for 2005 ble det kuttet ytterligere 4 000 studieplasser til høyere utdanning i Norge. Samtidig har gebyrstipendene for utenlandsutdanning blitt kuttet kraftig. Et økende antall søkere må derfor velge mellom å betale skolepenger til en privat institusjon (som typisk har lavere opptakskrav) eller å ikke ta noen utdanning i det hele tatt. Dette er helt i tråd med god høyrepolitikk. Universitas bør rette grovskytset dit, og ikke mot den gamle dama på 35 år.