Usynlige studenter

Publisert

For mange er overgangen til studenttilværelsen mer enn lange pensumlister, fuktige fadderuker og nye studievenner. For studenter med funksjonsnedsettelser er det en liste med problemstillinger som melder seg i møte med høgskolen eller universitetet. Er det teleslynge i alle forelesningsrom? Finnes det tilgjengelige hvilerom når jeg trenger en pause? Og hvem i all verden kan hjelpe meg med å tilrettelegge for alt dette?

Manglende tilrettelegging kan få alvorlige konsekvenser.

Studenters tilretteleggingsbehov har endret seg, og det har blitt en økende etterspørsel etter tilrettelegging for usynlige funksjonshemminger. Funnene i Unge funksjonshemmedes nye rapport «Ute av øye, ute av sinn?» avslører dessverre at systemet ofte svikter for studenter med ulike diagnoser/vansker som ikke er synlige ved første øyekast. Manglende tilrettelegging kan få alvorlige konsekvenser, og 72 prosent av studentene svarer at de har avsluttet eller vurdert å avslutte studieløpet på grunn av tilretteleggingsproblemer.

Over halvparten av studentene har tilretteleggingsbehov de ikke har formidlet til utdanningsinstitusjonene. Mange får ikke informasjon om hvilke rettigheter de har, eller hvem de skal henvende seg til om sine tilretteleggingsbehov. Å ha en diagnose/vanske som student er ofte krevende i seg selv. I tillegg opplever mange at de må kjempe for å få tilretteleggingen de har krav på. Det er påfallende at mange arbeidsgivere ser verdien av å tilrettelegge for arbeidstakere med funksjonsnedsettelser, mens utdanningsinstitusjonene lar det være opp til studentene å kjempe sin egen kamp for tilrettelegging.

Utdanning er et gode som skal komme alle i samfunnet til gode. For at dette skal bli en realitet etterlyser vi at Kunnskapsdepartementet og de høyere utdanningsinstitusjonene må ta de nødvendige grepene for å sikre at studenter enkelt får tilretteleggingen de trenger for å prestere i studiehverdagen.

Powered by Labrador CMS