Tusenkronersspørsmålet
Ingvild Reymert og Mali Steiro Tronsmoen fra Sosialistisk Ungdom forsøker i forrige utgave av Universitas å avfeie en av de viktigste debattene innen norsk høyere utdanning, nemlig hvordan man i fremtiden skal klare å finansiere et utdanningssystem som har vist seg ikke å være bærekraftig.
Norsk høyere utdanning er i dag i en finansieringskrise som går ut over kvaliteten for utdanningen til tusenvis av studenter. Seminarundervisning kuttes, eksamensordningene skjæres til benet og rådgivningen er mangelfull. I årene som kommer er det i tillegg ventet en økning på opp mot 100 000 studenter.
At dagens regjering med Reymert og Tronsmoens parti i spissen sulteforer sektoren, er bare én side av problemet. Selv de mest rause partiene på Stortinget vil ha problemer med å svare på hvordan man skal klare å finansiere høyere utdanning i fremtiden. Høyres Studenterforbund mener utdanningssektoren i større grad må finansieres av eksterne midler som et supplement til de offentlige, blant annet ved innføring av studieavgift.
– Det er en feilslutning at innføring av studieavgift i Norge vil gå på bekostning av studentenes økonomi.
En rekke europeiske land har den siste tiden innført studieavgift, herunder Storbritannia. Hvis man følger den britiske modellen, vil en studieavgift betales etter at man er ferdig med utdannelse og belastningen være inntektsavhengig. Høyres Studenterforbunds forslag rammer således arbeidstakere, ikke studentene. Det er derfor en feilslutning når Reymert og Tronsmoen forsøker å skape et bilde av at innføring av studieavgift i Norge vil gå på bekostning av studentenes økonomi.
Høyres Studenterforbund står sammen med studentenes interesseorganisasjoner og Sosialistisk Ungdom i kampen for å få den rød-grønne regjeringen til å oppfylle sitt brutte løfte om økt studiestøtte. Utdanningspolitikk er imidlertid mer enn studielån. Jeg skulle ønske at Sosialistisk Ungdom var villige til å ta innover seg og diskutere innholdsproblemene i norsk høyere utdanning i stedet for å avfeie diskusjonen med at vi ikke har noen krise i sektoren.
Norge trenger en debatt om hvordan vi skal finansiere utdanningssektoren i årene som kommer. Vi har fremdeles til gode å høre motstanderne av studieavgift svare på tusenkronersspørsmålet: Hvordan skal vi klare å finansiere økningen i antallet studenter, uten at kvaliteten må lide enda mer enn den gjør allerede i dag?