Freshman year – helt gratis!

Publisert

Det har i de to siste numrene av Universitas blitt satt fokus på Lånekassens støtte til «freshman year» ved the American College of Norway (ACN) i Moss (og ikke til «freshman year» ved regulære amerikanske universiteter) og reaksjoner på dette fra blant annet ANSA og USAs ambassadør til Norge. La meg først presisere at jeg er sterk tilhenger av at et visst antall norske studenter til enhver tid bør ta gradsstudier i utlandet, deriblant i USA. Det er et beklagelig faktum at antallet norske (og andre utenlandske) gradsstudenter har gått noe ned der de siste årene. Kan det skyldes USAs dårligere omdømme i utlandet under Bush-administrasjonen? Kan det skyldes deres innstramninger i immigrasjonsreglene etter 9/11? Eller reduksjon av Lånekassens støtte til studier i utlandet?

Jeg tror uansett ikke at det primært skyldes manglende støtte til «freshman year», av den enkle grunn at dette aldri har gitt støtte (tidligere med unntak ved visse utplukkede læresteder). Grunnen er enkel; støtte skal kun gis til studier som gir faglig godkjenning i Norge. Rent logisk bør derfor ikke førsteårsstudier ved ACN gi lån og stipend, samtidig som de bør gjeninnføre støtte til faglig godkjente studier ved American University of Paris og det glimrende American University of Beirut.

Når jeg skriver disse linjer, er det for å gi et tips til norske studenter som ønsker å avlegge gradsstudier i USA. Hvorfor betale skyhøye skolepenger (uten støtte) for et «freshman year» i USA (eller kroner 51 000 til ACN i Moss) når du kan ta dette året gratis i Norge? Hvordan? De fleste bachelorgrader i USA består av en viss komponent «general studies», det vil si begynneremner innen realfag, samfunnsfag og humaniora, studier du kan ta gratis ved norske læresteder med full lånekassestøtte!

Planlegger du å ta en bachelorgrad i USA? Sjekk kravene til sammensetning av graden, søk opptak til et studium i Norge og avlegg 60 studiepoeng i fag som blant annet kan inngå i kravene til «general studies». Normalt er det uproblematisk å få «transfer credits» for ett års studier fra Norge og dermed komme inn på andreårsstudier i USA. Da får du «sophomore status» og dermed støtte fra Lånekassen for resten av graden!

Jeg har selv rådet flere norske studenter til å benytte seg av denne fremgangsmåten, og det funker! Studentene blir ikke forsinket, og de har spart ett års skolepenger! Enkelt, ikke sant?

Powered by Labrador CMS