Semesteravgifta
Hovedstyreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) Fredrik Refsnes vil ha en grundig debatt om semesteravgifta. Det skal han få. Det er ni år siden semesteravgifta økte, og den er heller ikke prisindeksjustert. For eksempel: En økning på 90 kroner per semester (120 for tidligere OAS-studenter) vil bety i underkant av 10 millioner mer å rutte med per år. En betydelig sum.
Men hva skal vi bruke semesteravgifta til?
Jeg mener studenthelsetjenesten er det viktigste vi studenter bruker penger på. Helsetilbudet betyr noe for mange studenter, men er helt avgjørende for noen studenter. Denne høsten skal Velferdstinget (VT) bestemme studenthelsetjenestens fremtid. Skal vi lage tilbudet selv, eller skal vi basere oss mer på en refusjonsordning fra eksterne leger, slik OAS-studentene har hatt det? Bør vi betale høyere egenandel i stedet for å øke semesteravgifta? Jeg mener vi bør fortsette å produsere egne helsetjenester og øke semesteravgifta for å gjøre tjenestene enda bedre. Egenproduserte tjenester gjør at helsetjenesten kan dekke studentbehov og tilby psykiske og somatiske tjenester spesialtilpasset SiO-studentene.
Men når VT vurderer en økning, bør vi også se på hva vi bruker penger på i dag. Hvert år går 70 kroner av semesteravgifta til vår paraplyorganisasjon nasjonalt, Norsk Studentorganisasjon (NSO). I år budsjetterer NSO med et overskudd på mange millioner. Pengene kunne blitt brukt til studenthelsetjenesten, studentmedier, studentkultur eller demokratimidler for SiO-studentene. Jeg er kritisk til å bruke så mye av semesteravgiften på en organisasjon som primært bør drive lobbyarbeid, og svært kritisk til at NSO legger seg opp «sovende» penger.
«I sammenslåtte SiO bør VTs styring av semesteravgiftsmidlene styrkes snarere enn svekkes.»
Refsnes bør likevel ikke slippe unna med å henvise til semesteravgifta. Min kritikk i Universitas 19. januar gjaldt sammenslåingsbetingelsen om studentstyring. Vi ser at kuttet i vår budsjettsøknad for 2011 gjør det vanskeligere både for VT selv og Universitas å fylle sine roller i studentdemokratiet. I sammenslåtte SiO bør VTs styring av semesteravgiftsmidlene styrkes snarere enn svekkes.