Utfordring til Kirknes
Kristian Meisingset, Studie- og forskningsansvarlig samme periode.
I tidligere redaktør Michael Brøndbos svar til vår kritikk av Universitas er det ikke mye klarhet. I kvernen av retoriske grep er kun en ting klart: Han har ikke skjønt vår kritikk. Derfor skal vi forsøke å klargjøre:
1. Universitas’ journalister har til tider svært lite kunnskap om studentpolitikk. Det er et problem. I etterkant har vi hørt det innvendt at: «Men etter deres tid er nærmest hele staben byttet ut.» Kanskje er nettopp det noe av forklaringen. Det er vanskelig å gi nye og uerfarne journalister mye kunnskap.
2. Dette er et problem for studentpolitikken, og studentpolitikerne, fordi det gir lite grobunn for interessant og grundig dekning av studentpolitiske hendelser. Selvfølgelig mener vi ikke, som Brøndbo hevder at vi gjør, at Universitas har ansvaret for å heve valgdeltakelsen til Studentparlamentet.
Men studentpolitikken, med flere hundre engasjerte studenter ikke bare i Studentparlamentet, men i fag-, program-, institutt- og fakultetsutvalg, er den viktigste innflytelsesarenaen for studenter. Derfor må det forventes at Universitas, som studentenes avis, har høy kunnskap om, og gir bra dekning av, studentpolitikk.
Hvordan lage kritisk journalistikk med mangelfull kunnskap?
3. Likevel er problemet kanskje størst for Universitas selv. Hvordan lage kritisk journalistikk med mangelfull kunnskap? Det er umulig. Dersom det er studentpolitikerne som må lære opp hver enkelt journalist, hensettes journalisten fullstendig i studentpolitikerens verdensbilde. Det blir det ikke mye kritisk journalistikk av.
Vi vil utfordre nåværende redaktør Leif Martin Kirknes: Akter Universitas å vedgå at kritikken har noe for seg? Og hva vil Universitas i så fall gjøre med det?