Og budsjettvinneren er…Studentene!
I de siste utgavene av Universitas har det kommet kraftig kritikk mot Velferdstingets (VT) budsjettsøknad for 2008, hvor Radio Nova fikk sitt støttebeløp redusert med 153 000 sammenlignet med 2007-budsjettet. Etter forrige ukes kronikk er det behov for å nyansere bildet.
Først og fremst: Politikk handler om helheter og prioriteringer. VT vedtok i forkant av budsjettbehandlingen at man ikke skulle øke søknadsrammen fra 2007-budsjettet med mer enn ordinær pris- og lønnsvekst, samt at satsing på Studenthelsetjenesten skulle prioriteres høyere enn budsjettsøknaden fra VT selv. Dette rammet ikke bare Radio Nova. De lokale studentdemokratiene, VT selv og Universitas ble til sammen kuttet med om lag 130 000.
I kronikken forrige uke kritiserer Radio Nova VTs beslutning om å tildele kanalen 1 295 000, og mener at VT har brutt de mediepolitiske tildelingskriteriene. Anklagen stemmer ikke. De mediepolitiske tildelingskriteriene stiller krav til medienes driftsform og overordnede innhold, men gir rom for skjønn i hvert enkelt tilfelle. Målet med tildelingskriteriene er nettopp det både Radio Nova og Velferdstinget ønsker, nemlig å sikre mediemangfold. Tildelingskriteriene gjorde at Inside, med base på BI og opplag på over 10 000, kom til. Dermed får fire medier støtte i 2008, mot årets tre.
Med flere søkere om like mye penger som for 2007, er det åpenbart at ikke alle kan få alt de ber om. Til forskjell fra tidligere år er det nå klart at VT ikke ønsker å støtte en 24/7-satsning for Radio Nova, siden dette blir for dyrt. Kuttet må derfor ses på bakgrunn av hvilket totale medietilbud man skal kunne tilby studentmassen fremover. Totalt ble det gitt kr. 2 236 000 fordelt på tre skriftlige medier (Universitas, Argument, Inside). Til Radio Nova ble det gitt kr. 1 295 000. Etter vår mening viser summene at vi på ingen måte prioriterer trykte medier, slik Radio Nova hevder.
Radio Novas påstand om at VT har basert sin avgjørelse på «egne medievaner til å generalisere hele studentmassen» og at vi «bruker mer tid på å høre på Klem FM og P1» enn til å sette oss inn i studentmediene faller på egen urimelighet.
VT får også urettmessig kritikk for å opptre som «useriøse medieeiere». Mediene er selvstendige organisasjoner. Noe annet ville være i strid med de mediepolitiske tildelingskriteriene. Riktignok har VT styrerepresentasjon i Radio Nova og Universitas, samt muligheten til å blokkere endringer i vedtektene hos medier de bevilger støtte til, men det er for eksempel ingen mulighet til å ta ut utbytte. Ingen av mediene står derfor under VTs eierskap.
VT har altså to roller i denne saken. Den ene er som støttetildeler og -forvalter, den andre er som politisk og administrativt organ. I år har VT måttet prioritere klarere enn noensinne. Det helhetlige bildet for studentene gjennom budsjettsøknaden for 2008 er et rikt mangfold gjennom medier, demokrati og studentkultur. Årets budsjettvinnere er studentene.