Slutt å bære havre til en død gris
Med over 450 studentforeninger i Oslo er det mer enn nok å ta av, uten at DNS trenger å starte en beef av den grunn.
Av egen erfaring som tidligere aktiv i DNS kan jeg meddele at tilhørighetsfølelsen ikke alltid står så sterkt internt heller.
Helt siden ideen om et selvstendig studenthus i St. Olavs gate 32 ble luftet for første gang har DNS utad holdt fast ved at de støtter prosjektet. Da er det mistenkelig at de stiller seg på bakbeina idet prosjektet faktisk ser ut til å kunne realiseres. [Ukens innlegg i Universitas](DNS) fremstår ikke som noe annet enn et forsøk på å stagnere prosjektet ved å gjemme seg bak “studentenes beste” og invitere til et hypotetisk nytt prosjekt. For oss andre er det åpenbart at de er livredde for konkurranse.
Bakgrunn: Velferdstinget drømmer om nytt studenthus
Desperasjonen vises kanskje tydeligst i deres karakteristikk av studenthusprosjektet. Artikkelforfatterne vet smertelig godt at det finnes et bredt kunnskapsgrunnlag for å si at Chateau Neuf ikke er tilstrekkelig for å møte oslostudentenes behov for et samlingspunkt. Blant annet trekker Kunnskap Oslos studentmobilitetundersøkelse fra 2016 fram at Oslos studenter savner nettopp de tingene Chateau Neuf og DNS forsøker å skryte på seg å være. De kjenner også godt til de utfyllende planene for innhold i studenthuset. Likevel velger man altså å karakterisere kunnskapsgrunnlaget utelukkende som “en hjemmesnekret google forms-undersøkelse”, og påstå at målsetningene ikke går utover biljardbord og shuffleboard. En slik retorikk er ikke bare å undervurdere Velferdstingets representanters evne til å lese sakspapirer, men også å føre Universitas’ øvrige lesermasse bak lyset.
Det er ingen som lenger kan nekte for at DNS og Chateau Neuf har imageproblemer. Utover de aktive på huset er det få som føler særlig tilknytning til slottet, og av egen erfaring som tidligere aktiv kan jeg meddele at tilhørighetsfølelsen ikke alltid står like sterkt internt heller. Slik har det vært i mange år, og til tross for at DNS gang på gang lover bot og bedring ser det ikke ut til at det vil skje noen betydelige endringer i nær framtid. Det er i kjølvannet av denne situasjonen ideen om et nytt studenthus ble født.
Les også: Velferdstingets nye leder: – Vi har lyst til å gjøre Oslo til Norges beste studentby
Studenthusprosjektet ble startet for at de foreningene og studentene som ikke føler seg hjemme på Chateau Neuf skulle få et alternativ. Med over 450 foreninger i Oslo er det mer enn nok å ta av, uten at DNS trenger å starte en beef av den grunn. I det året studenthusprosjektet har vart, har man alltid vært tydelig på at prosjektet på ingen måte forsøker å eliminere DNS og Chateau Neuf som aktør. Likevel har DNS’ engasjement for prosjektet kjølnet jo mer realiserbart prosjektet har blitt. Det er derfor kanskje ikke så rart at direktørs og formands plutselige invitasjon til et nytt, felles prosjekt bør møtes med en god dose skepsis - skal man tro DNS’ retorikk så langt er det ingenting i veien for at dette bare er en måte å stagnere prosjektet ytterligere på.
Hvordan er det egentlig på Chateau Neuf? Tydeligvis et sted der det meste kan skje, mener Universitas-Ingrid
Velferdstingets representanter tok i fjor et steg tilbake. De så at Chateau Neuf verken hadde plass eller evne til å fylle hele behovet Oslos studenter har, og valgte å se i en ny retning. Fremover står representantene ved et veivalg om hvorvidt man skal satse på denne nye retningen eller ikke. Mitt åpenbare tips er å slutte å bære havre til en død gris.