Deichmanske er ikke studenthuset vi trenger
Jeg tviler på at en sentral plassering vil være avgjørende for om gamle Deichmanske hadde blitt vellykka som studenthus eller ikke.
Drømmescenariet beskrevet i kommentaren forrige uke kunne vært tatt ut av Jan P. Syses visjon for Chateau Neuf
Når idé- og debattredaktør i Universitas, Stine G. Bergo, [foreslår å gjøre gamle Deichmanske til et nytt studenthus](Hvor), er det viktig å forstå hvorfor bygget ikke ble valgt da Studentersamfundet vurderte det i 2015. Det er ikke en dårlig idé, men ikke nødvendigvis bedre enn alternativene.
Bygget har mange fordeler, og den største er byggets plassering. Men ulempene er mange av de samme som Chateau Neuf: det er vernet i den grad at det er usikkert hvor mange nødvendige forandringer som kan gjøres innendørs. Magasinene i kjelleren må pusses opp for store summer for å kunne brukes til kulturhusdrift, og det er ikke tilstrekkelig lydisolert. I tillegg kan det være mange hundretalls mennesker på huset, men fremdeles se goldt og tomt ut i inngangssalen. Alt dette tatt i betraktning, tviler jeg på at en sentral plassering vil være avgjørende for om gamle Deichmanske hadde blitt vellykka som studenthus eller ikke. Det er ikke plasseringa ved Oslos nest største kollektivknutepunkt som er Chateau Neufs hovedutfordring.
Fikk du med deg? DNS: – Ikke bruk 450 millioner på et luftslott, VT!
Linn Skyum svarer: – Slutt å bære havre til en død gris
Studentersamfundet har nok ikke bruk for de over 7000 kvadratmeterne på Chateau Neuf. Det at St. Olavs gate 32 kun har 5000 kvadratmeter ble i sin tid brukt som argument for å gjøre det til studentkulturhus. Kanskje kan gamle Deichmanskes 2500 kvadratmeter være nok for foreningskontorer og en bar. Du får likevel ikke noe aktivt studenthus uten arrangementer, og da trenger du lokaler tilpasset kulturhusdrift.
Det som alltid var det viktigste argumentet for St. Olavs gate 32, var entusiasmen fra andre interessenter i prosjektet. Universitetet i Oslo er i utgangspunktet ikke veldig interessert i å eie flere gamle vernede bygninger, men St. Olavs gate 32 passet inn i deres planer for utnytting av Tullinløkka. Studentsamskipnaden driver mange tilbud i området, og viste tilsvarende mye godvilje til prosjektet. Hvis studentene vil ha et studenthus et annet sted, tror jeg de vil se mye mindre drahjelp og nødvendig økonomisk støtte fra to av våre største støttespillere i byen.
Les mer: VTs drøm om et nytt studenthus
Drømmescenariet beskrevet i Stine G. Bergos kommentar forrige uke kunne vært tatt ut av Jan P. Syses visjon for Chateau Neuf. Studentundersøkelsen viser at mye av det studentene ønsker seg allerede finnes – på Chateau Neuf. I så henseende må vi huske at uansett om man ønsker seg Velferdstingets foreningshus eller et nytt sted for Studentersamfundet, er det viktigste at studentene har en samlet vilje, at de bruker viljen hos sine samarbeidspartnere og bruker ressurser der de gjør best nytte.
Husker du? Andreas Slørdahl åpner for å flytte Det norske studentersamfund ut av Chateau Neuf