Aldersdiskriminering i studentboligene
Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) sin aldersgrense i studentboligene er feilslått og har ikke studentdemokratiet i ryggen. Rett før jul sendte SiO en informasjonsmail til alle beboere i studentboligene. Budskapet var at fra 1. januar 2013 innføres aldersgrense på 35 år for søkere til studentbolig.
SiO skriver videre at det nye reglementet er vedtatt av SiOs hovedstyre etter innstilling fra Velferdstinget i Oslo og Akershus. Det de ikke nevner, er at hovedstyrets vedtak var stikk i strid med Velferdstingets innstilling. I Velferdstinget har aldersproblematikk blitt utførlig debattert. Både i 2011 og 2012 vedtok Velferdstinget nei til aldersgrense i studentboligene, og senest i fjor hadde vi som hovedprioritering å fjerne aldersgrensen på studentmånedskort for kollektivtrafikk.
Det viktigste prinsippet i norsk utdanningspolitikk er lik rett til utdanning. Velferdstingets politiske program fastslår at «tilgangen til SiOs velferdstilbud skal under enhver omstendighet gis slik at prinsippet om lik rett til utdanning ivaretas og fremmes». Vi mener aldersdiskriminering i studentboligene er i strid med dette prinsippet.
Bomiljøet i studentboligene er ikke et argument for hvorfor studenter over 35 år ikke hører hjemme der. Hvem bestemmer hvem som er «forstyrrende elementer» i et bomiljø, og hvor går grensa når man kan definere en hel gruppe mennesker som «ubeleilige»?
Hovedargumentet for å innføre aldersgrense for studentboliger har vært å korte ned boligkøen. Det stemmer at boligkøene er altfor lange i dag, men det er ikke slik at flere vil få tilgang til studentboliger når aldersgrensa innføres. De kortere køene vil gå på bekostning av en utsatt gruppe studenter: barnefamilier som vil bli fratatt retten til studentbolig og kastes inn på det private boligmarkedet.
Like mange studenter vil fortsatt mangle et botilbud, men køene vil ikke lenger være synlige. Slik mister studenter et argument for å presse fram vedtak om å bygge flere studentboliger. Dette er en politikk som innskrenker prinsippet om lik rett til utdanning og velferd. Velferdstinget ønsker mer studentvelferd til alle – ikke mer diskriminering.