Venstre vil gi studentene bedre økonomi og mer fleksibilitet
"Å tenke nytt om utdanning er også et av svarene i ulikhetsdebatten, og en måte å skape flere arbeidsplasser på.", skriver Grunde Almeland og Ane Breivik i dette innlegget.
Folk skal ha frihet til å velge å ta høyere utdannelse, uavhengig av bakgrunn og foreldrenes inntekt. Da trenger vi høyere studiestøtte, flere studentboliger og flere veier inn til høyere utdanning.
I Venstre er det én grunnsetning som er like enkel som den er vanskelig: Uansett hva problemet er, så er kunnskap alltid svaret. Da Venstre i sin tid innførte folkeskolen, var målet at alle barn skulle få lære det samme, uansett hvem de var og hvor de kom fra. I dag er også høyere utdanning stadig mer alminneliggjort. Gratisprinsippet, den rause studiestøtteordningen og utbygging av studentboliger er viktige grunner til det.
De siste årene har Venstre vist at vi har gjennomslagskraft når det kommer til studentøkonomi: Vi har prioritert og innført 11 måneders studiestøtte, og sørget for tildelinger til rekordmange studentboliger.
Men fortsatt er det en vei å gå. Studiestøtten er fortsatt for lav. I mange av studentbyene er det altfor vanskelig å finne et rimelig sted å bo. Får du barn som student, blir økonomien fort så trang at studiene må settes på vent.
Derfor må vi heve studiestøtten til minst 160 000 kroner. Ved å knytte den til folketrygdens grunnbeløp kan vi også sørge for at den øker hvert år. For de som får barn bør den økes til to ganger grunnbeløpet. Vi må tildele minst 3000 studentboliger årlig, men samtidig bedre finansieringsordningene slik at alle faktisk bygges.
Kunnskap er noe vi trenger mer av, ikke mindre. Men det kan gjøres på mange måter. Å tenke nytt om utdanning er også et av svarene i ulikhetsdebatten, og en måte å skape flere arbeidsplasser på. Derfor vil Venstre ha flere desentraliserte utdanningstilbud, på alle nivåer.
Studiestøtten er fortsatt for lav. I mange av studentbyene er det altfor vanskelig å finne et rimelig sted å bo
Fram til nå har oppskriften vært slik: Gå på skolen, ta fagbrev eller få vitnemål, studer noe om du vil, og jobb resten av livet. Det går ikke lenger, i et samfunn hvor teknologien inntar alle bransjer og utvikler seg raskere og raskere. Da trenger vi at flere studenter får relevant arbeidserfaring, også under studietiden. Flere praksisavtaler på universitetene og høyskolene er en løsning, samtidig som det må sikres at det ikke går på bekostning av studieprogresjonen.
Det må også bli lettere å fylle på kompetansen sin, på forskjellig vis. Vi vil endre finansieringssystemet for høyere utdanning, slik at det blir lettere for universitetene og høyskolene å tilby kortere videreutdanningsopplegg.
Vi er overbevist om at mer kunnskap gir en fredeligere verden med mer frihet og flere muligheter for menneskene i den. Men det fordrer at alle har tilgang på det.