Psykisk helse for alle
Vi i SiO Helse er opptatt av at studentene skal få best mulig hjelp tilpasset sitt behov, enten dette er innenfor eller utenfor SiOs psykiske helsetilbud.
Alle studenter som ønsker det får tilbud om inntakssamtale hos SiO Helse innen en uke, der vi vurderer hvilken behandling studenten kan nyttiggjøre seg
Vi leser i Universitas 12. september at [«Emma» lider av depresjon, SiO kunne ikke hjelpe»](Emma). Det er naturlig å tenke at har man psykiske helseproblemer så går man til en psykolog. Men psykiske helseproblemer kan akkurat som fysiske helseproblemer være veldig forskjellige, og behandlingstilbudet likeså. Studenten «Emma» sier i artikkelen at SiO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, red.anm.) Helse må bli tydeligere på hva vi tilbyr, og det vil jeg gjerne si litt om.
SHoT-undersøkelsen: Tre av ti studenter har alvorlige psykiske plager
Det finnes et stort spekter psykiske plager og sykdommer. De vanligste er forskjellige former for angstlidelser og depresjon. Når vi i noen tilfeller henviser studenter til spesialisthelsetjenesten eller andre tilbud, er det nettopp for at studenten skal få riktig hjelp med sitt problem. Når man henvises videre til et annet tilbud, er vi opptatt av at studenten forstår hvorfor SiO Helse ikke er riktig hjelp, og vi forsøker også å hjelpe til med å finne et alternativt tilbud. Enkelte tilbud må studentene kontakte selv. I andre tilfeller kreves henvisning fra fastlege, og det kan vi hjelpe til med.
Som Universitas skriver på lederplass, kan det oppleves dyrt å gå til psykolog når en lever på studielån. Jeg vil gjerne få frem at alle studenter som ønsker det får tilbud om inntakssamtale hos SiO Helse innen en uke, der vi vurderer hvilken behandling studenten kan nyttiggjøre seg. Undersøkelser viser at to av tre studenter har god effekt av korttidsterapi. Av de som har vært til inntakssamtale får 83 prosent tilbud hos en av våre psykologer. Det finnes også andre tilbud som ikke koster penger, som rådgivningstjenesten eller fastlegetilbudet i SiO. Hos våre fastleger får du refundert egenandel over 300 kroner, og vi kan vi også henvise studenter til spesialisthelsetjenesten.
Les også: Mer enn en dyr samtalepartner
Dersom en student er helt uenig i vurderingen fra inntakssamtalen og ikke får tilbud, kan han eller hun ta kontakt igjen. Noen får da en ny inntakssamtale og en «second opinion». Vi i SiO Helse er opptatt av at studentene skal få best mulig hjelp tilpasset sitt behov, enten dette er innenfor eller utenfor SiOs psykiske helsetilbud. Jeg håper at dette kan bidra til å tydeliggjøre hvorfor vi noen ganger må henvise videre.