Det er du, ikke lommeboka di, som skal bestemme om du får dra til psykolog
«Det er provoserende at det er økonomien som skal bestemme om studenter får hjelp når de trenger det,» skriver Sigve Grøndahl Fredriksen i dette innlegget.
Etter en uke med sol, varmegrader og sandvolleyball har jeg endelig følt at pandemien har sluppet taket og sommeren er i gang. Å senke skuldrene en smule etter to år med unntakstilstand føles deilig, men vi ser også at pandemien har store ettervirkninger på oss studenter, blant annet når det gjelder psykisk helse. Å søke hjelp når du sliter psykisk, er vanskelig, og det er på tide å stoppe å gjøre det vanskeligere: Et godt sted å starte er å fjerne egenandelen hos SiO psykisk helse.
Les også: «Hvorfor automatisk begrunnelse er veien å gå!»
Å søke hjelp når du sliter psykisk, er vanskelig, og det er på tide å stoppe å gjøre det vanskeligere
I 2020 innførte Velferdstinget i Oslo og Akershus og styret i SiO egenandel på psykologtilbudet ved SiO Psykisk helse. Selv etter Venstrealliansen fikk Velferdstinget til å snu i denne saken, tviholder ledelsen i SiO på egenandelen. Inntakssamtalen skulle fortsette å være gratis, men en psykolog- eller rådgivningstime ville koste 100kr de tre første gangene, altså en makspris på 300kr i året. Begrunnelsen var blant annet at «egenandelen kunne føre til at flere brukere vurderer sitt eget behov», men er det lommeboka som skal vurdere om du trenger psykisk helsehjelp? En annen begrunnelse var at man skulle få et bedre kundeforhold til pasientene. Dette er Venstrealliansen grunnleggende imot, da vi mener studenter er mennesker som har rett på sykehjelp, ikke kunder av et kommersielt produkt.
300kr er kanskje ikke en uoverkommelig sum. Det er noen utepils. Likevel er det nok flere av oss som har kjent at lommeboka kan bli litt vel lett når neste runde studiestøtte er rett rundt hjørnet. Mange kan avse hundre kroner for en time, men skal de som ikke har råd stå igjen uten psykisk helsehjelp? Egenandelen kunne vært 50, 100 eller 500 kroner: Det er provoserende at det er økonomien som skal bestemme om studenter får hjelp når de trenger det.
I Shot-undersøkelsen fra i fjor sa 54 prosent av studenter at de savnet noen å være sammen med, følte seg utenfor eller isolert. Nesten halvparten av studenter beskrev alvorlige psykiske lidelser. Det er naivt å tro at en egenandel ikke øker terskelen for disse å søke hjelp, selv om den første gangen er gratis: Det er jo nettopp de som trenger flere psykologtimene som får svi av en slik ordning.
Derfor går Venstrealliansen til valg på å fjerne egenandelen hos SiO Psykisk helse, og ta tilbake et gratis, lavterskel psykisk helsetilbud for alle studenter. Jeg vil møte på alle slags smilende og friske studenter ute i sola, i parkene eller på campus: ikke bare de som hadde råd til å søke hjelp.
Les også: «Kjellerdasser og klimakamp»