Til SiO-styret, Asheim og utdannings- og forskningskomiteen
«På grunn av de høye husleieprisene svikter SiO sitt mandat, som er å sikre studentvelferden», skriver Merita Fjetland og Ninthu Paramalingam fra oppropet #reduserhusleia.
Vi er en rekke studenter som er svært bekymret over konsekvensene av de høye husleiene i SiO-boliger. Mange av oss er beboere hos SiO og er direkte berørt av problemene vi tar opp. Pandemien har vist at studenter er en sårbar gruppe, og leieprisene i Oslo har forsterket utfordringene våre.
De av oss som har mistet inntekt, som ikke har et sikkerhetsnett eller kvalifiseres til andre støtteordninger, må overleve på kun støtten fra Lånekassen. Dette er nærmest umulig. Det påvirker vår mentale helse og vår evne til å studere. Økonomiske forutsetninger skaper derfor store skiller blant studenter.
Les også: Studentledere svarer: «Lesesalen åpner ikke av seg selv»
De foreslåtte krisepakkene er ikke nok. Selvhjelpsinitiativer og midlertidige deltidsstillinger er langt ifra bra nok, og vi oppfatter dem som overfladiske løsninger. Krisepakkene som forsknings- og høyere utdanningsministeren har presentert, er mer enn bare et spark i magen.
Det er konsekvenser som kommer til å følge oss langt frem i tid. Verken politikerne, Stortinget eller SiO har lyttet til våre krav eller støttet opp om studentene under pandemien.
Vi mener at SiO bør være en aktør som representerer et alternativ til de skyhøye leieprisene i Oslo.
Husleieprisene er et problem som strekker seg langt over koronakrisen. Vi mener at SiO bør være en aktør som representerer et alternativ til de skyhøye leieprisene i Oslo. Bolig er ikke en vare, men en velferdsgode vi har rett på.
På grunn av de høye husleieprisene svikter studentsamskipnaden sitt mandat, som er å sikre studentvelferden. I stedet bidrar de til å forsterke ulik tilgang til utdanning. Gjennom å redusere husleia blir det mulig å leve på kun støtten for SiO-beboerne.
Derfor krever vi et makstak per kvadratmeter som er lavt nok til at det er mulig å leve på studiestøtten. Våre krav er: at SiO tar sin oppgave om å sikre studentvelferden på alvor ved å redusere husleia og innsyn i SiOs budsjett og reell påvirkningskraft på SiOs pengebruk.
Derfor inviterer vi SiO-styret, Henrik Asheim og utdannings-og forskningskomiteen i Stortinget til å møte oss på Løvebakken fredag 12. mars klokken 12 for overrekking av signaturene som har kommet inn på vårt opprop.
Les også: Kjellerpubene ved UiO: Kjellerforeningene bør få åpne