Spørsmål til rektorkandidatene

Publisert

Neste uke er det rektorvalg, og vi er mange som enda ikke har bestemt oss. Studentparlamentet ønsker ikke å ha en mening i saken. Venstrealliansen mener rektorvalget er for viktig for oss studenter til at vi kan la det passere i stillhet. Vi ønsker derfor å stille rektorkandidatene et par spørsmål som er avgjørende for vår stemmegivning, og håper kandidatene har mulighet til å besvare disse i neste ukes Universitas.

Et demokratisk universitet er en forutsetning for fri forskning. Venstrealliansen er skeptisk til en mer styringsvillig stat og næringslivsinteresser som ønsker mer innflytelse over hva det skal forskes og undervises i. To utfordringer:

• Mener rektorkandidatene, som oss, at både rektor, dekaner og instituttledere bør velges?

• I dag teller studentstemmene bare 25 prosent ved valg av rektor. Vi mener vi er langt viktigere enn det. Ønsker kandidatene å arbeide for å øke denne prosenten?

Undervisningen har vært utsatt for kutt de siste årene. Kvalitetsreformen har vært en underfinansiert reform, og finansieringssystemets resultatbaserte undervisningskomponent har gitt et incentiv til å ta inn flere studenter enn det er budsjettmessig dekning for. Vi ønsker en rektor som tar grep for å øke undervisningskvaliteten.

• Hvilke tiltak vil rektorkandidatene ta i bruk for å skjerme oss ved kutt?

• Skoleeksamen er i dag eneste vurderingsform på svært mange emner. Venstrealliansen ønsker et større mangfold i vurderingsformer, og økt bruk av bestått/ikke-bestått. Støtter kandidatene dette, og hvilke tiltak vil de isåfall sette igang?

Kvinner er i dag grovt underrepresentert i vitenskapelige stillinger. Ofte møtes vi med at det i dag er flere yngre kvinner ved universitetene og at det derfor vil løse seg av seg selv. Det har imidlertid vært flere kvinner enn menn blant studentene siden tidlig 80-tall uten at det har bedret kjønnsbalansen nevneverdig. Det nytter med andre ord ikke å lene seg tilbake og vente. Vi har to forslag:

• I Sverige har man med hell drevet kampanjer mot seksuell trakassering ved flere universiteter. Kan dette være aktuelt å sette i gang for kandidatene dersom de blir valgt?

• Stjernøutvalget pekte på at minoriteter var underrepresentert i pensum på mange fag og foreslo å sette ned grupper for å arbeide med dette. Kvinner er også svært underrepresentert, og Venstrealliansen mener universitetet må ta tak i dette. Er dette en problemstilling kandidatene ønsker å jobbe med?

Powered by Labrador CMS