Likestilling med Wyller
I Universitas 18.mars reiser Cathrine Holst, Øystein Gullvåg Holter og Jorunn Økland viktige spørsmål om likestilling til vårt rektorteam. Dette gir oss anledning til å presisere våre praktiske forslag og holdninger.
Et nytt rektorat vil kunne bygge videre på mye godt likestillingsarbeid ved UiO de siste årene. Samtidig må vi få bemerke at når den statlige oppnevnte komiteen Kvinner i forskning (KIF) har tildelt likestillingsprisen er den ikke tildelt Universitetet i Oslo. I 2007 gikk den til NTNU, og i 2008 ble den delt mellom Universitetet i Bergen og Handelshøyskolen, mens UiO søkte uten å få tildeling. Dette viser at det er rom for forbedret aktivitet i likestillingsarbeidet ved UiO.
Vi mener det i neste periode er to hovedutfordringer for likestillingsarbeidet. Den ene henger sammen med at for få kvinnelige stipendiater får kvalifisert seg for toppstillinger. Vi har nevnt øremerking av post doc.- og tenure track-stillinger. Men likestilling er ikke bare et spørsmål om opprettelse av stillinger. Det er også spørsmål om makt. Bygging og konsolidering av tverrfakultære kvinnenettverk, karriereveiledning og lederskapstrening er viktige tiltak for å få kvinner fram.
Den andre utfordringen er at det fortsatt ikke er tillatt å øremerke faste vitenskapelige stillinger for kvinner. Som rektorat vil vi oppfordre fakultetsledelsene til å se nærmere på de internasjonale erfaringer som etter hvert gjøres på dette punkt. I Danmark rettes nå fokus mot selve utlysningsteksten når nye stillinger lyses ut. Selv om stillinger ikke kan øremerkes for et bestemt kjønn, kan utlysninger faglig fremmes innenfor områder der det finnes sterke kvinnelige søkere. Dette vil være det virkemiddel som vi vil ha et særlig fokus mot i kommende periode.
Guro Valen vil lede likestillingsarbeidet i vårt rektorat. Hun er av de få kvinnelige professorer ved MedFak, og dermed blant de få som er positive rollefigurer for nye, kvinnelige forskere. Å hevde seg som sterkt merittert kvinnelig forsker i et mannsdominert forskermiljø gir en svært verdifull kompetanse, og Guro Valen har i mange år vært engasjert i likestillingsarbeid.
Ved Det teologiske fakultet er det i dag klart flere kvinner enn menn i alle utdanningsprogrammer, også i Ph.D.-programmet. Blant de faste stillingene er bare 17 prosent kvinner. Det er for lite, og derfor vil øremerkete post doc.-stillinger og spesifikke stillingsutlysninger være gode virkemidler her. Wyller har som dekan fremmet gode søknader til de sentrale likestillingsmidlene. TFs andel av disse midlene har vært langt høyere enn størrelsen skulle tilsi. Det er derfor ikke riktig at rektorkandidaten ikke har meritter på dette området.