Tro eller vitenskap?

Publisert

Trygve Wyller, dekan på Teologisk fakultet (TF), går i Universitas og Aftenposten til frontalangrep på sine meningsmotstandere. Kjell Sjøberg, Tore Wig og undertegnede er ifølge Wyller «utrolig lite velorienterte» og «litt» totalitære. En burde kanskje sett det komme. Binna angriper når ungene er truet.

For utviklingen jobber imot TF. Som i Danmark søker færre seg til presteutdanningen ved UiO og teologien selv er i en eksistensiell krise.

Teologi har oppstått som en ansamling av fagfelt ment for å gi prester en ønsket kompetanse. Teologi er altså ikke et fagfelt utviklet for å forstå studieobjektet best mulig, men å gi praktiserende prester de beste verktøy for å håndtere rollen som prest.

Dette er problematisk. Det å utdanne religiøse ledere som har som kjerne i sitt virke å preke tro, bør ikke være hovedbegrunnelsen og kjernen i et studie på et moderne universitet.

Både den normative kjernen av teologien, som er å sikre at kristendommen er god, at den er koherent og i takt med samfunnsutviklingen, bør kunne beholdes som en del av filosofien. Her kan religiøse tenkere kunne konkurrere med verdslige. Det beskrivende studiet av troens uttrykksformer, er også fullstendig legitimt og kan i sin kjerne tilfredsstille vitenskapelige kriterier.

Det jeg reagerer på er at eksistensbegrunnelsen til fakultetet hviler på utdannelsen av prester. I dag vil det si at et helt fakultet er bygget opp rundt det antatte behovet til rundt 6-7 uteksaminerte prestekandidater i året. (Mellom 20-30 kandidater går ut med graden cand. theol., 20-30 prosent av dem blir prester.)

Så lenge teologien forsvares på bakgrunn av at den bygger opp rundt det man anser som den mest mulig hensiktsmessige presteutdannelsen, vil det stå i veien for å rasjonelt organisere studiet av religion og tro.

Religion er fortsatt viktig for en stor andel av Norges og verdens befolkning. Dette krever at vi som utdanningsinstitusjon studerer dette på en best mulig måte, som avdekker flest mulig svar på de spørsmål vi stiller.

Studiet av religion og tro bør av den grunn foregå på historie, filosofi, litteraturvitenskap, sosialantropologi, sosiologi, statsvitenskap, psykologi, biologi, eller innen andre passende fagretninger hvor vitenskapen står i høysetet og faget er uten tilknytning til verken Den norske kirke generelt eller utdanningen av prester spesielt, eller har som mål å gjøre kristendommen god. Så lenge dette er grunnlaget for TF, vil studiet av tro og religion være hemmet av dets plassering på dette fakultetetet.

For å øke vår innsikt om disse spørsmålene, har studiet godt av å bli flyttet vekk fra Domus Theologicas og ut på UiOs andre fakulteter.

Powered by Labrador CMS