NHO tenker langsiktig
Teknologien vil endre arbeidslivet, men læreplanene er under utvikling for å møte morgendagens omstilligsbehov
Benjamin Aarø i Universitas skriver at NHO tenker kortsiktig når vi går ut og sier at våre medlemsbedrifter særlig trenger flere fagarbeidere. Dette har aktualisert seg etter at vi – for tredje året på rad – har lansert vårt kompetansebarometer.
Les også: Kortsiktig tenkt av NHO
Aarø viser blant annet til FNs siste utviklingsrapport fra 2015 som tegner et framtidsscenario der den teknologiske utviklingen vil forandre arbeidslivet radikalt.
Vi følger Aarø helt i hans prognoser for utviklingen i arbeidsmarkedet, men når han påstår at «tradisjonelle, praktiske yrker på sikt (vil) bli utkonkurrert», mener vi han har en feilaktig forståelse av hva slags kompetanse det er snakk om. Fagopplæringen består av et 170-talls fag som man kan ta fag- eller svennebrev i. En rekke av disse er høyteknologiske. På en moderne industribedrift i dag vil man se fagarbeidere som styrer avanserte operatør- og produksjonsmaskiner. Et bilde av fagarbeideren som en «manuell sjauer» gir et forfeilet bilde av virkeligheten.
Læreplanene i fagene er under utvikling. Vi vet at teknologien og robotiseringen av produksjonen i mange bransjer vil føre til helt nye kompetansekrav. Vi vil derfor få helt nye fagbrev som dels bygger på de gamle. Videre vil vi antakelig i enda sterkere grad se fagarbeidere med mesterbrev, fagskoleutdanning og høyskoleutdanning som påbygg på fagbrevet. For å møte morgendagens omstillingsbehov vil fagarbeideren måtte kunne utvikle kompetansen videre – både i og utenfor faget.
I stedet for å bruke Universitas til å rakke ned på NHO og fagarbeidere, bør Aarø bruke tiden på å lære seg mer om denne kompetansen. Slik kan han og sektoren bidra til å bygge bro mellom fagarbeidere og akademikere. Det trengs for fremtidens kompetansebehov.