Vi vil klare selv!
Statsråd Tora Aasland ladet opp til kvinnedagen ved å foreslå at man skulle øremerke vitenskapelige stillinger innenfor realfagene til kvinner. Hun føyer seg inn i en lang rekke av samfunnsaktører som ønsker radikal kjønnskvotering for å bedre kjønnsbalansen i akademia. Jeg mener slike radikale virkemidler bidrar til å svekke kvinners kamp for likestilling, og fører til en polarisering mellom menn og kvinner som likestillingskampen ikke er tjent med.
Hvis målet i akademia er at det innenfor alle sektorer skal være lik representasjon av menn og kvinner, så er det ingen tvil om at det er et langt stykke igjen før vi oppnår full likestilling. For meg, som liberalist og feminist, handler imidlertid likestilling om alt annet enn resultatlikhet. For meg er kampen for likestilling en frihetskamp; en kamp for at kvinner skal føle seg frie til å oppnå hva de ønsker og vil. Å gå inn for egne kvinnekvoter, er for meg det motsatte av likestilling. En slik praksis og slike holdninger er farlige for likestillingskampen. Farlige fordi slike virkemidler kommer fra en holdning om at kvinner er fundamentalt forskjellige fra menn, og trenger særegne virkemidler for å oppnå resultatlikhet.
Man ser tendensene allerede i barnehagen og på skolen blant unge jenter. Jenter konkurrer mot hverandre, og er fornøyde så lenge de kan bli best av jentene. De godtar at guttene gjør det bedre enn dem, fordi de føler de konkurrerer på ulike vilkår. Ved kvotering i næringslivet og i akademia, vil dette forsterke en slik holdning av underlegenhet. Kvinner vil med dette konkurrere innenfor en egen «kvinneklasse», som gjør at de kan få en professorstilling bare de er best blant kvinnene. Dette innebærer at man gir unge kvinner inntrykk av at de ikke trenger å bli best; de trenger bare bli best av de andre kvinnene de konkurrerer mot.
Jeg forbeholder meg retten til å konkurrere mot alle mennesker. Jeg vil ikke ha noen dulle og dalle-politikk for jenter verken i akademia, næringslivet, politikken eller i skolen. Norske mødre må lære sine døtre å kjempe for hva de tror på i livet og ikke la seg stoppe av eplekjekke unge gutter som er opplært til å ha større tro på seg selv. Vi må se på feil som noe man lærer av og vi må lære jenter at de kan oppnå hva de vil i livet. Blant studenter i dag er det et flertall av jenter. Dette er jenter som kan og som vil. Vi må bare bli litt tøffere, ha litt mer tro på oss selv og ikke minst tørre å dumme oss ut og gjøre et par feil på veien mot suksess.
Kvinneundertrykking kan virke side om side med fine lover, og man oppnår ikke likestilling ved å innføre egne kvinnekvoter. Simone de Beauvoir forklarer i sitt hovedverk Det annet kjønn hvordan lover ikke automatisk fører til frihet for kvinner. Friheten kan vi bare skape selv, eller som Beauvoir ville sagt: «Hun må skifte ham og skjære til sine egne klær». Likestilling er altså opp til oss selv, og om vi ønsker det, så klarer vi det.