Hvor er kvinnene?

Publisert

Som arrangører av «Feminismeuka 2011» ønsker Blindern SV, i samarbeid med Venstrealliansen, Blindern SU og Blindern Rødt, å rette fokus mot likestillingssituasjonen på vårt eget lærested, Universitetet i Oslo (UiO). Til tross for at universitetet vårt fremdeles er preget av sterk kjønnsskjevhet, opplever vi at kunnskapsnivået om og engasjementet for likestilling blant studentene er lavt.

«Fra 2003 til 2007 økte antallet kvinnelige forskere og professorer med bare ett prosentpoeng.»

Tallene er klare: til tross for gode tiltak for å øke kvinneandelen, er det fremdeles kjønnsubalanse ved UiO, med store variasjoner mellom fakulteter og institutter. Hovedproblemet er ikke nødvendigvis andelen kvinner ved universitetet, men hvor menn og kvinner befinner seg i stillingshierarkiet og faste ansettelser. Kun 24 prosent av professorene ved UiO er kvinner, og andelen kvinnelige førsteamanuenser er 1/3. Skjev kjønnsbalanse er langt fra et nytt fenomen. Fra 2003 til 2007 økte antallet kvinnelige forskere og professorer med bare ett prosentpoeng. Vi mener det går for sakte.

Vi spør: hvem er våre akademiske forbilder? Hvem har skrevet pensumbidragene? Hvem holder forelesningene, og hvilke perspektiver fremmes? Vi er opptatt av at kjønnsbalanse i forskningen først og fremst er et rettferdighetskrav som handler om at kvinner og menn skal ha like muligheter til å delta i og påvirke forskermiljøet. Økt kjønnsbalanse er viktig for at forskningsinstitusjonene skal være representative og gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Kjønnsbalanse bidrar til forskningens legitimitet og variasjon. Like viktig er et demokratisk argument, som handler om at forskningen i utstrakt grad danner grunnlag for politikkutforming. Da er det avgjørende at forskningen tar utgangspunkt i begge kjønns perspektiver.

Vi etterspør et kjønnsperspektiv i debatter om UiO som studiested og arbeidsplass. Der dette har en naturlig plass, blir kjønn og likestilling ofte utelatt. Derfor arrangerer vi «Feminismeuka 2011».

Powered by Labrador CMS