HJERTESAKER: Maiken Køien Andersen er opptatt av at økonomi ikke skal påvirke kvaliteten på utdanningene i Norge, mens Signe Næss Røtvolds hjertesak er å øke studiestøtten.

Kjemper om makta

Den ene ville servert mammas viltgryte til Jens Stoltenberg, og den andre oversetter rockelåter på fritiden. Universitas har møtt kandidatene som stiller til valg som Norsk studentorganisasjons neste leder.

Hvem blir Norges mektigste student? Lederen av Norsk studentorganisasjon (NSO) har nemlig den mektigste stillingen i det norske studentdemokratiet. På spørsmål om de er redde for at makten vil gå dem til hodet, svarer begge kandidatene Universitas har intervjuet heldigvis nei, men de innrømmer at det hviler et enormt ansvar på den som blir valgt. 

Vil motvirke ensomhet 

Maiken Køien Andersen (23) kommer fra Engerdal i Innlandet. Hun har vært samfunnsengasjert hele livet og stilte i fjor til NSOs arbeidsutvalg som fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig. Nå vil hun bli NSOs neste leder. 

KI er ikke noe en ukjent tyrann som man kan velge å ikke forholde seg til lenger, men noe vi må lære oss å bruke.

Maiken Køien Andersen

Andersen har erfaring med å representere ulike organisasjoners synspunkt, og synes det er spennende å kunne fronte noe større enn seg selv, og hevder dette gjør henne godt egnet til ledervervet. Andersen sier at det ville gjort henne stolt om hun fikk være studentenes stemme utad. 

Blant Andersens hjertesaker er bedring av studentenes rammevilkår ved å øke studiestøtten, og at økonomiske kutt ikke må gå på bekostning av utdanningskvalitet, særlig når det gjelder KIopplæring. Andersen hevder at KI gir arbeidslivsrelevans, og ønsker derfor bedre opplæring for studentene. 

– KI er ikke noe en ukjent tyrann man kan velge å ikke forholde seg til lenger, men noe vi må lære oss å bruke, sier hun. 

Andersen ble student i pandemiåret 2020, og mener det har gitt henne erfaringer som skiller henne fra sin motkandidat. Hun ønsker å jobbe for å motvirke at studenter skal erfare en slik ensomhet som hun fikk kjenne på kroppen, og sikre at «essensen» i studenttilværelsen, samholdet og fellesskapet, styrkes. Hun peker på økonomiske kutt som påvirker studiekvaliteten negativt, både på og utenfor campus, som skremmende. 

Norsk studentorganisasjon

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en organisasjon for 34 ulike studentdemokratier ved norske universiteter og høyskoler, som til sammen representerer omtrent 270.000 studenter. NSOs oppgave er å ivareta og fremme studentenes interesser og rettigheter. 

  • Organisasjonen er partipolitisk uavhengig.

  • Fristen for å stille til valg for å bli vurdert av valgkomiteen gikk 9. februar, og listen over kandidater offentliggjøres 12. februar. 

  • Lederkandidatene skal møtes til debatt 22. februar i Oslo. 

  • Valgkomiteens innstilling offentliggjøres 7. mars, og valget vil foregå på NSOs landsmøte 28. - 30. mars. 

Linedance og swing i blodet 

For å gi Universitas’ lesere et bedre inntrykk av hvem NSOs lederkandidaten er som personer, stiller vi noen spørsmål av den mer tabloide typen: 

– Har du noen guilty pleasures? 

– Gode og dårlige serier om det overnaturlige, ler hun og innrømmer å ha sett «The Vampire Diaries» litt for mange ganger. 

Da vi spør hvor Andersen er på fest svarer hun på dansegulvet, og skylder på sin oppvekst på bygda for å ha gitt henne linedance og swing i blodet. 

– Det er straks valentinsdag, har du tips til single studenter? 

– Oi, jeg må nesten gi tips til meg selv, ler Andersen og understreker at det er viktig å ikke føle for mye på presset knyttet til dagen, men at det hjelper å være åpen for nye ting. Hun synes det å vise hverandre kjærlighet er noe vi burde bli flinkere til i hverdagen. 

– Valentines kan like godt feires med venner! 

– Hvilken kjendis ville du hatt på middagsbesøk, og hva ville du servert? 

– Akkurat nå har jeg bare Jens Stoltenberg i hodet! På menyen ville mammas viltgryte stått, for alle fortjener å smake den, legger Andersen til. 

For å legge alle kortene på bordet spør vi hva Andersens største svakhet er. 

– Jeg har elendig retningssans, svarer hun med et smil og forteller om en gang hun brukte halvannen time på en T-banetur som skulle ha tatt 25 minutter. 

Dersom studiestøtten økes, kan studentene bruke mer tid på studier og mindre på betalt arbeid

Sigve Næss Røtvold

Har egenskapene som trengs 

Sigve Næss Røtvold (25) kommer fra Mo i Rana, og studerer lektor i historie og tysk ved Universitetet i Oslo (UiO), men er for tiden i permisjon som velferds- og likestillingsansvarlig i NSO. Han har tidligere vært studie- og læringsmiljøansvarlig ved studentparlamentet på UiO. 

Røtvold mener at bredden i sitt engasjement gjør ham egnet som lederkandidat, og at det er hans overordnede blikk på studentpolitikken som skiller ham fra andre kandidater. 

Selv hevder han å ha lederegenskapene som trengs for en god leder. Blant sakene Røtvold vil jobbe for er bedre opplæring i KIbruk, utveksling og gode vilkår for studenter i praksis. Det er derimot studentenes økonomiske rammevilkår som er Røtvolds kampsak. 

– Min hjertesak er studiestøtten. Den skal økes og knyttes til 1,5G (1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, journ.anm). Da kan studentene bruke mer tid på studier, og mindre på betalt arbeid. 

– Har du noen guilty pleasures? 

– Jeg liker å oversette sanger, er det en guilty pleasure? Det er jo litt kleint, legger Røtvold til og forteller at det er folkrock à la Bob Dylan og Simon & Garfunkel han helst oversetter. 

Taco med Tom Hanks 

Røtvolds beste tips til single studenter på valentinsdagen er å finne noen i samme situasjon som en selv til å tilbringe dagen med, men han innrømmer at det er lettere sagt enn gjort. 

– Det er jævlig vanskelig, det skjønner jeg godt, men tør å satse litt! 

Røtvold svarer først som sin motkandidat på spørsmål om hvem han ville invitert på middag: Jens Stoltenberg, men trekker svaret og lander på Tom Hanks. Filmstjernen ville fått servert taco, selv om det er lettvint – eller lammekoteletter. 

– Er du redd makten vil gå deg til hodet? 

– Man vet aldri, haha, men nei. Det er mye mer ansvar enn makt, sier han og trekker frem at det er stort å kanskje skulle representere 270.000 studenter. 

Valget mellom kandidatene vil finne sted på NSOs landsmøte 28.- 30. mars

Powered by Labrador CMS