Uryddig håndtering
Igjen kan vi fortelle historier om medisinstudenter som er blitt dårlig behandlet. I dette tilfellet er de begge blitt syke, de har ikke greid å følge undervisningen i like høyt tempo – og har blitt kastet ut.
På medisin er slike saker tilsynelatende hverdagskost. Langt de fleste klagene til studentombudet kommer fra medisinstudenter, og Universitas har flere ganger skrevet om konflikter og uryddig håndtering og saksbehandling. Mange anonyme tips har kommet. Dette er alle saker der studentene på eget initiativ har tatt kontakt. Men de færreste ønsker å ta slike saker i media, og vi kan anta at det finnes flere lignende tilfeller. Stadig møtes Universitas med taushet fra ledelsen, som nekter å svare, tross fritaket fra taushetsplikt.
Felles for sakene er at de er blitt håndtert på en dårlig måte. Studentene forteller at de møtes med kulde, arroganse og forhastede svar. I en av sakene er fakultetet anklaget for å ha trikset med regelverket for å få kastet ut studenten. I en annen ble studenten kastet ut uten forvarsel, og hans lange og grundige klage avslått i løpet av en snau halvtime. I en tredje er en student som klaget på eksamensnekt, blitt møtt med skikkethetsvurdering og trusler om utkastelse. Hvorfor er fakultetet så ivrige på å kaste ut studenter at de tyr til slike ekstreme virkemidler?
Det er selvsagt opp til politiet å vurdere anklagene om dokumentforfalskning. Men om Det medisinske fakultet skulle frifinnes, betyr det ikke at de har opptrådt på en ryddig måte. Ikke minst tyder mye på at sakene kunne vært løst gjennom bedre kommunikasjon, dialog og tettere oppfølging ansikt til ansikt. I stedet oppstår harde fronter: advokater hyres og saker havner hos politiet.
Til nå har det framstått som om ledelsen ikke tar seg inn over seg hvor traumatisk det kan være for en student å bli kastet ut. Å begynne på nytt er en voldsom kraftanstrengelse. Ikke minst er det stigmatiserende og svært belastende i ettertid.
Sårbare studenter er blitt syke, men i stedet for å følges opp, er de overlatt til seg selv. Fra før er vernet rundt studenter som blir syke, hullete. Vi er en av få grupper i det norske samfunnet som ikke har noe utbygd vern og sikkerhet i loven, mens de i Sverige er inkludert i arbeidsmiljøloven.
Som dekan Frode Vartdal sier, må det stilles høye krav til oppmøte i undervisning av hensyn til behandlingen av framtidige pasienter. Og i mange av sakene har fakultetet reglene på sin side. Spørsmålet er hvor mange konflikter de kan være bekjent med å havne i og ikke minst hvilket rykte de ønsker.