Universitas mener: UiOs «helhetsvurdering» står til stryk
La oss håpe at universitetsledelsen i fremtiden vil vite bedre enn å ekskludere studenter fra besluningsprosesser som angår dem. Selv rektoren for Norges eldste universitet lærer så lenge han lever.
Selv til 2021 å være, var mandag 15. mars en skikkelig drittdag. På grunn av en dramatisk økning i smittetilfeller i aldersgruppen 0—19 år måtte kommunale tiltak rettes mot en gruppe som byrådet ellers har forsøkt å skåne. Samtidig så regjeringen seg nødt til å innføre tiltaksnivå A i Viken, som blant annet innebærer stenging av Viken-kommunenes utdanningssteder.
Men nådesstøtet for mange oslostudenter kom først med en e-post i ukristelig tid samme kveld: Til tross for bare syv positive av totalt 4389 tester gjennom SiOs massetestingsprogram, hadde ledelsen ved Universitetet i Oslo (UiO) besluttet igjen å stenge campus for studenter. Allerede dagen etter hadde hundrevis av studenter signert [underskriftskampanjen «Åpne lesesalene. Nå.».](cc)
Grunnen til at over 800 personer i skrivende stund ikke vil akseptere stenging av lesesalene, er såre enkel: Smittenivået på campus er langt fra høyt nok til å kunne forsvare et grep som får alvorlige konsekvenser for tusenvis av sårbare mennesker. Også Norges idrettshøyskole har stengt denne uken, men der har de i motsetning til UiO hatt et pågående uavklart smitteutbrudd å vise til. Handelshøyskolen BI, Høyskolen Kristiania og Oslomet har på sin side valgt å holde lesesalene åpne inntil videre.
Smittenivået på campus er langt fra høyt nok til å kunne forsvare et grep som får alvorlige konsekvenser for tusenvis av sårbare mennesker
Det er grunn til å tro at smittenivået kan komme til å øke også på campus fremover. Men selv Oslomets Curt Rice skjønner at dette ikke er tiden for å innføre preventive tiltak på allerede nedbrutte studenters bekostning. Særlig ikke når man verken har helsemyndigheter eller studentledere i ryggen.
I denne ukens utgave av Universitas [kan du lese](aa) at leder i Studentparlamentet ved UiO Runa Fiske reagerer på at verken hun eller noen andre studenter ble involvert i diskusjonen i forkant av den drastiske avgjørelsen – en avgjørelse som først og fremst angikk nettopp studentene.
Det var en ganske annen UiO-rektor som stilte opp i VG for en drøy måned siden, mens campus fremdeles var stengt som følge av nasjonale tiltak: «Studentene våre påvirkes sterkt av situasjonen de er i nå med mange restriksjoner», sa rektor Svein Stølen da. Han uttrykte bekymring for kvaliteten på undervisningen når studenter måtte bli hjemme på hybelen, og mente det var på høy tid at regjeringen tillot gjenåpning av campus.
[Denne uken](bb) begrunnet den samme rektoren en ny stenging med at det hadde vært «rart» å stenge campus på Kjeller i Viken og ikke i Oslo på grunn av hovedstadens høye smittetrykk. Studentene skulle altså isoleres på hyblene sine fordi team Stølen synes noe annet hadde vært rart. Men det rare med denne situasjonen er heller at universitetsledelsen har tatt seg friheten til å gjennomføre en «helhetsvurdering» uten å forhøre seg med verken helsemyndigheter eller studentene selv.
Like før avisen går i trykken onsdag kveld, får Universitas opplyst at rektoratet har hørt studentenes klagerop, og at de nå jobber med en plan for gjenåpning i løpet av uken. La oss håpe at universitetsledelsen i fremtiden vil vite bedre enn å ekskludere studenter fra besluningsprosesser som angår dem. Selv rektoren for Norges eldste universitet lærer så lenge han lever. Men ukas utgave av Universitas – den får alle unntatt UiO.