Tid er penger
I helgen vedtok Norsk studentorganisasjon (NSO) å øke lønnen til to av sine sentrale tillitsvalgte med 13 000 kroner hver. Isolert sett er ikke denne lønnsøkningen noe å hisse seg opp over. Verre er det at organisasjonen samtidig vedtok å sette av penger på neste års budsjett til et helt nytt heltidsverv, tilsynelatende uten diskusjon. NSO er finansiert av nesten alle landets studenter, som betaler kontingent enten de vil det eller ei. Når den nasjonale studentorganisasjonen vedtar å øke utgiftene uten å spørre seg hva det skal tjene til, viser det et uansvarlig forhold til studentenes penger.
Debatten om lønninger blir ofte altfor prinsipiell. En side inntar standpunkt for et rent frivillig studentengasjement, og altså mot all lønn og honorering av verv. Den andre går inn for å betale studenttillitsvalgte «fordi de fortjener det». Vi tror ikke denne debatten er fruktbar så lenge argumentene består av idealiserte forestillinger om frivillighet eller fortjeneste.
Heller enn å diskutere hvem som fortjener hva, bør vi tenke over hvilke prioriteringer som gir best resultater. Studentene betaler nesten alle honorarer og lønninger til sine studenttillitsvalgte gjennom semesteravgiften. Derfor bør vi snakke om hvordan pengene brukes best, og til hvilket mål midlene benyttes.
Ingen studenter i verv kan vente å tjene like mye som i en fulltidsjobb, men enkelte verv krever like mye – eller mer – tid enn det en vanlig jobb gjør. Vi må gi de som blir valgt muligheten til å vie seg fullstendig til heltidsvervet, samtidig som vi bør diskutere hvor mange slike verv studentene skal finansiere. Honorering og lønn av tillitsvalgte og studentledere er kjøp av tid, derfor må vi også se hva vi får ut av tiden, og vi må samtidig ikke betale en for høy pris for den.
Universitas og andre lokale studentorganisasjoner må hvert år rettferdiggjøre honorering av ansatte overfor Velferdstinget i Oslo og Akershus, en av våre viktigste finansieringskilder. Midlene kommer fra Oslo-studentene gjennom semesteravgiften, og det er riktig av Velferdstinget å følge med på hvordan vi forvalter studentenes penger. Ingen har maktet å etterprøve NSO på samme vis. Det er en oppgave for våre tillitsvalgte til NSOs landsmøte neste vår. Mangelen på selvinnsikt i den nasjonale studentorganisasjonen gjør at oppgaven kan vise seg å bli formidabel.