Ingen friskmelding i sikte
Leder:
Rapporter om dårlige eksamensresultater på sykepleierstudiet ved HiOA er nærmest for en pliktøvelse å regne i denne avisa. Vanligvis er det medikamentregning som er skrekkemnet. Her må du ha alt riktig for å bestå, og hvert år viser dét seg vanskelig for rundt halve kullet. I år derimot, bestod 2 av 3 – en fin forbedring etter at instituttet har tatt grep. Desto tristere er det da at den sørgelige strykstatistikken har smitta over til et annet, minst like grunnleggende og mye mer omfattende fag – der man ikke har de samme strenge kravene å skylde på. Sist semester var det «Mennesket og grunnleggende fysiologiske behov» som ble for vanskelig for 324 førsteårsstudenter. Nå skal faget legges opp annerledes. Alle studentene skal ha en praksisperiode før de går opp til eksamen, «slik at de får se hva som ligger i det i virkeligheten». Mon det. I fjor meldte Universitas at praksisen på sykepleiestudiet er noe helt annet enn det som møter sykepleierne i arbeidslivet.
– Jeg tror mange stryker fordi det kun kreves studiekompetanse for å komme inn, sier en andreårsstudent i saken om årets store strykfag. De av årets førsteårsstudenter som kom rett inn på sykepleie på HiOA fra videregående uten noen tilleggspoeng, trengte knappe 3 i snitt. Dette er en åpenbar grunn til at det er vanskelig å treffe med et stadig mer akademisert studium. Men det nytter ikke å laste studentene for fagets problemer. For i likhet med en annen tiltrengt yrkesgruppe med uforholdsmessig lav status, lærerne, er det én hovedfaktor som til syvende og sist er avgjørende for søkinga til sykepleie: hvilket arbeidsliv som venter. Og for sykepleierne er ikke dét et spesielt trivelig syn. Ja, de kan i likhet med lærerne vente seg en givende jobb. Men de kan også grue seg til ekstremt ukurante arbeidstider, underbemanning, skviste kommunebudsjetter, belastningsskader og laber lønn. Misæren toppet seg i sommer, da blant andre daværende helseminister Jonas Gahr Støre sa at sykepleierne må forberede seg på å arbeide mer enn hver tredje helg. Senest denne måneden meldte forskning.no at sykepleierne mister søvn av skiftarbeid. En SSB-undersøkelse fra 2009 viser at sykepleiere er den yrkesgruppen som er minst fornøyd med lønn og arbeidstid. Norsk Sykepleierforbund mener at de rundt 3400 sykepleierne som utdannes årlig, knapt dekker avgangen fra yrket.
Regjeringspartiet Høyre ynder – i likhet med mange andre – å kalle seg selv et kunnskapsparti. Å være det bør innebære å belønne den kunnskapen og de varme hendene som landet trenger, der det teller: i arbeidslivet. Høyere lønn, bedre arbeidstidsordninger og mindre sprengte helsebudsjetter vil være en god start.