Ensomme studenter
LEDER:
Noen samfunnsproblemer er det vanskeligere å snakke om enn andre. Ensomhet er definitivt et av dem.
En ny Sentio-undersøkelse viser at én av fire studenter er ofte eller svært ofte ensomme. Dette er oppsiktsvekkende og urovekkende tall, av flere grunner. Ensomhet er lett å undervurdere og avdramatisere, men når den dominerer mange unge menneskers liv, må det ses som det det er: en humanitær utfordring. Det er en påvist sammenheng mellom ensomhet og psykiske problemer, og ifølge SSB er andelen unge med psykiske diagnoser nesten doblet siden slutten av 90-tallet. Veien fra ensomhet til isolasjon, depresjon, angst og selvmordstanker, trenger ikke være lang. Det er naturligvis også knyttet til skolefrafall og lediggang. Det er med andre ord ingen tvil om at det må tas alvorlig. Og vi har alle et ansvar.
Men er det flere ensomme i dag enn før? Vi må selvsagt reflektere over hvorvidt vi har laget ordninger rundt oss som gjør at flere føler seg utenfor. Røde Kors refser myndighetene for å vende ryggen til unge som sliter og for ikke å prioritere forebyggende tiltak. Mye kan gjøres, men vi kan verken forvalte, planlegge eller lovfeste oss ut av ensomhet som samfunnsproblem.
Eller er det kanskje bare vanskeligere å være ensom i dag enn før? Vi snakker mye om mangt, og deler følelser for større publikum enn noen gang, men ensomhet er og blir et tabu. Overalt stilles krav om mestring, vellykkethet, ofte reflektert i hvor godt vi organiserer hverdagen, med perfekte doser læring, jobbing og sosial omgang. Og det skal synes at du får det til. Hvor ofte har du gått inn på Facebook uten å bli møtt av bevis på hvor ekstremt fine sosiale liv andre mennesker har? Julebordet, bursdagen og hytteturen – alt skal dokumenteres og deles.
November er ensomhetsmåneden. Ikke bare er det mørketid, det er også travel eksamenstid, der mange har nok med seg selv. Det er julegaver, julebord, kollokvier og eksamensfest, alle ting som oser sosial omgang. Men midt i alt må flere se seg rundt. Det er en grunn til at utvekslingsstudenter stadig klager over hvor vanskelig det er å få kontakt med nordmenn. I det store, fragmenterte Student-Oslo er det lett å forsvinne. Fadderuka er kanskje eneste mulighet til å finne veien inn i en omgangskrets.
Ensomhet er en alminnelig følelse alle mennesker har kjent på til alle tider, men i dag er den stadig vanskelig å vedkjenne seg. Hvor problematisk ensomheten kjennes, avhenger også av hvor tillatt og normal man opplever at den er. Paradoksalt nok blir ensomheten gjerne en dobbelt så vond følelse dersom man føler seg helt alene om den.