Bedre med én student i studentidretten, enn ti psykologer på taket

– Psykologen din kan ikke løse ensomhetsproblemene dine, men det kan idrettslaget ditt.

Publisert

I denne utgaven av Universitas kan du lese om lange køer til studentidretten. Norsk ungdom er aktiv ungdom. Ifølge Ungdata-undersøkelsen utført av Oslomet, hadde tre av fire ungdommer vært med i et idrettslag etter at de tok det store skrittet inn på ungdomsskolen. Ungdom som deltar i organisert idrett har det bedre meg seg selv enn de som ikke gjør det. Etter det går dessverre tallene nedover. De aller fleste slutter å delta i organisert idrett på videregående. Selv spilte jeg håndball hele barndommen. På videregående fant jeg ut at jeg heller ville bruke helgene mine på fest enn på å spille kamper på små steder rundt i landet.

Det er helt naturlig at man i tenårene får større behov for å styre sin egen tid, legge opp helgen som man vil, ikke måtte møte opp på noe obligatorisk etter en hel dag med obligatorisk undervisning. Men hva med når man blir student? De faste rammene fra grunnskolen og videregående faller bort. Plutselig befinner man seg i en tilværelse der alt er opp til en selv. De fleste studier har en eller annen form for obligatorisk oppmøte, enkelte mer enn andre, men valget om å i det hele tatt gå på studiet er totalt frivillig. Derfor er studentidretten kanskje akkurat det studentene trenger i en flytende og kaotisk hverdag. 

I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2022 rapporterte 42 prosent av studenter om psykiske plager. Av disse hadde 35 prosent plager som kan betegnes som alvorlige. 20 prosent oppga at de hadde en psykisk lidelse. Forskning fra 2020, gjort på bakgrunn av SHoT 2018, viste at desto sjeldnere studenter av begge kjønn trente, desto større var sannsynligheten for at de selvrapporterte om depresjon, selvskading eller suicidalitet. Å komme seg ut av lesesalen og inn på et treningssenter i ny og ne har stor påvirkning på hvordan man har det. Man trenger ikke være forsker for å vite det. Et annet problem mange studenter meldte om i 2022, var ensomhet. 29 prosent av studentene rapporterte at de ofte savner noen å henge med, 20 prosent svarte at de følte seg isolerte. 

Studentidretten svarer på to sentrale problemer i studentenes liv. Hvordan kan man være fysisk aktiv OG få tilfredsstilt sitt sosiale behov. Tilhørighet til et fellesskap er en av de viktigste grunnforutsetningene for et lykkelig liv. Mange av problemene man opplever i studietiden, også milde psykiske plager, kunne blitt hjulpet av å snakke med en venn. Psykologen din kan ikke løse ensomhetsproblemene dine, men det kan idrettslaget ditt. Et godt psykologtilbud er viktig, men et godt studentfellesskap er kanskje enda viktigere. Mange studenter trenger ikke å gå i seg selv. De trenger å tilhøre noe som er større enn dem. Da er det synd at så mange ikke får plass. 

Powered by Labrador CMS