Vi blir snytt for flere millioner kroner
Siden 1946 har Universitas utdannet norske journalister. Det er på tide å gi oss en bit av kaken.
Danby Choi har et poeng.
I dagens utgave av Klassekampen tok en rekke redaktører i frittstående medier til orde for å endre pressestøtteordningen. Choi, som er sjefredaktør i Subjekt, begrunnet det med en maktkonsentrasjon i mediebransjen, hvor aviser som er knyttet til de største mediekonsernene i landet, får en uforholdsmessig stor del av potten. Dette mener han fører til likere journalistikk og mindre konkurranse.
Vi mener Universitas blir snytt for flere millioner kroner.
Det er nemlig flere medier som faller utenfor ordningen. Blant dem finner vi Norges største studentavis, Universitas (skamløs selvpromo), og andre som ikke er abonnementsaviser.
For å få pressestøtte er det nemlig et krav om å ha betalende abonnenter. Men som studentavis og vaktbikkje, er det viktig for oss å være gratis og tilgjengelig for alle – spesielt for en målgruppe som knapt har råd til en blokk med ost.
Kjemper om brødsmuler
I dag konkurrerer Universitas mot andre studentforeninger om midler fra Velferdstinget i Oslo og Akershus. Konkurransen er hard og alle søkerne er avhengig av hver eneste krone de får.
Mens det ble delt ut 401,7 millioner kroner i pressestøtte i fjor, var potten som vi og ti andre aktører kjemper om midler fra hvert år, på omtrent 19 millioner kroner. Det er under halvparten av summen som Klassekampen alene fikk fra pressestøtten.
Vi skulle likt å se regnestykket på hvor mye andre mediehus tjener på journalistene vi har gitt dem.
Universitas klarer å gjøre mye med lite. Det har vi gjort i en årrekke. Vi er prisgitt samfunnsengasjerte studenter som vil prøve seg i journalistikken, og som er villig til å kaste seg rundt for en slikk og ingenting. Målet har aldri vært og vil aldri være å tjene penger – alt skal tilbake til leserne eller journalistene våre på en eller annen måte.
Likevel hadde bare litt ekstra støtte snudd hele hverdagen vår på hodet. En sum som for mange aviser er piss i havet, hadde fullstendig revolusjonert driften vår.
Tjener på vårt arbeid
Bachelorløpet i journalistikk på Oslomet tar inn 90 studenter hver høst. Imidlertid er frafallet høyt – hele én av tre dropper ut. Til sammenlikning ansetter Universitas omtrent 50 ferske journalister hvert år med tilhørende opplæring i alle journalistikkens sjangre.
Mange av dem får opparbeidet seg nok erfaring til å sikre seg sommervikariater i alt fra mindre mediehus som Vestby Avis, til større riksmedier som VG, NRK og Aftenposten.
Avisene selv innrømmer også at erfaring er minst like viktig som journalistutdanning. Flere av landets ledende journalister har ikke studert journalistikk. De startet karrieren sin i Universitas.
Siden 1946 har Universitas utdannet norske journalister. Vi skulle likt å se regnestykket på hvor mye andre mediehus tjener på journalistene vi har gitt dem. Det er på tide å gi oss en bit av kaken!