Stem!
I dag er dagen det gjelder. Vet du hva du skal stemme på? Jeg vet i hvert fall én ting: Du skal stemme.
YES FOLKENS! Det er valg. Du er trolig ganske lei nå hva? Norske medier har trykket drøye 1.912 artikler med Erna Solberg (H) og ikke mindre enn 1.746 om motkandidat Jonas Gahr Støre (AP) siden partilederdebatten åpnet Arendalsuka 14. august. I dag er dagen det gjelder. Vet du hva du skal stemme på? Jeg vet i hvert fall én ting: Du skal stemme.
Hva har vi egentlig fått ut av dette mediesirkuset? AP-Hadia har klatret opp på Trollpikken og viftet med det norske flagget, samtidig som hun har proklamert at «Regjeringen har manglet sprut i denne valgkampen». Vi har snakket om øyensynlig banale ting som vafler, dusjing etter gymmen og K-en i RLE-faget i skolen. Men vi må faktisk ikke glemme alt det andre som gjemmer seg bak politikere som albuer seg frem i mediene. De jobber med politikk også, når de ikke sitter på Trollpikken og tenker på norske verdier.
Arbeiderpartiet har blant annet erklært at de vil øke skattene med 15 milliarder kroner de neste fire årene, mens Siv Jensen vil prioritere skattelette for «folk flest». Erna har nylig lagt frem tall som viser at oljeinvesteringene er på veg opp for første gang siden 2014, og hevder at Norge vil gå under med Miljøpartiet de grønne ved roret. MDG har uttrykt at de vil kaste Fremskrittspartiet ut av regjeringa, og har som reaksjon blitt sammenlignet med en vannmelon politisk – grønn utenpå og rød inni. Rødt vil utjevne ulikhetene, Venstre vil ha mer pappaperm og Krf vil faktisk gjerne bevare den K-en i det RLE-faget du hadde på barneskolen. Seriøst, de gir seg aldri.
Poenget med dette oppgulpet av små og store politiske vedtak og krangler er for å understreke at det finnes noe for ENHVER i norsk politikk. Studenter er nemlig litt for dårlige til å rusle ut av døra og stemme på valgdagen. I 2013 var valgoppslutningen blant førstegangsvelgerne 66,5 prosent, mens oppslutningen for aldersgruppen 22 til 25 år var enda lavere. Det er ganske mange tusen unge som av en eller annen grunn ikke tar del i kanskje den mest fundamentale verdien vi har i samfunnet – demokratiet. Det er ingenting å være stolte av.
Noen lar vær stemme fordi de ønsker å ta et politisk standpunkt. Andre rett og slett fordi de ikke gidder. Visste du at Menneskerettighetserklæringen fra 1948 og Den europeiske menneskerettskonvensjon fra 1952 erklærer at stemmeretten er en menneskerettighet? Likevel er det dessverre slik at mange millioner mennesker i verden ikke får utnyttet denne rettigheten. Derfor må den ikke tas for gitt. Jeg er vanligvis ingen tilhenger av å sammenligne med det verste – men i Norge må du stemme, fordi du kan, og fordi du bør. Tygg litt på den.
Politikere lykkes kanskje ikke med å nå de unge. Landets mest sentrale politikere er ikke særlig unge, de blir eldre og eldre, og de snakker om komplekse temaer som kan være vanskelig å forstå. Det dumme er at disse temaene alle vil berøre ditt liv, på en eller annen måte. Om det er skatt, klima og miljø, sykehjemsplasser til din gamle bestemor eller barnehageplass tilgjengelig mens du studerer. Du kan faktisk takke norske politikere for ganske mye, og det eneste de ber deg om er å krysse av på den lappen og putte den i bøtta i dag. For å gi deg et dytt på veien kan du få ørlite grann mer innsikt med vårt fullspekkede politiske magasin. Sett deg ned og les. Nyt det, men ikke bli sittende. Stem for faen.