NULL KONTROLL: Senior kommunikasjonsrådgiver hos Lånekassen Hanne Bjertnes forteller at det er markedet som styrer renta på studielånet, ikke Lånekassen.

Renta på studielånet økes

Lånekassen fortsetter å sette opp renta på studielånet, i en fra før av presset økonomi. Et gjennomsnittlig studielån koster nå 100 000 mer enn for to år siden.

Publisert

– Det er definitivt bekymringsfullt. For noen år tilbake var Lånekassen bra, men nå dekker lånet knapt husleie og dagligvarer, og med den høye renten blir det mer frustrerende. Likevel er studielånet essensielt for meg, så jeg prøver å ikke tenke så negativt på det. 

Det er definitivt bekymringsfullt

Xunze Deng (22), mastergradsstudent i fysikk ved NTNU

Dette svarer Xunze Deng (22), som studerer fysikk ved NTNU, til spørsmålet om hva han synes om at studielånet nå har blitt dyrere. 

Gjennomsnittsgjelden for studielån var i 2023 på 427 000 kroner. Ved bruk av Lånekassen sin kalkulator for nedbetaling av studielån, kan det enkelt skisseres hvor mye et studielån koster i 2025 kontra i 2023: En student som skal nedbetale et studielån på 427 000 kroner over tjue år, og følger Lånekassen sin flytende rente per 1. mars 2025, vil ha en total kostnad på 698 435 kroner.

Gjør man det samme regnestykket med renten som var gjeldende for to år siden, var totalkostnaden for det samme lånet på 592 196 kroner. Et gjennomsnittlig studielån koster altså 106 239 kroner mer sammenlignet med for to år siden.

Bekymringsfullt?

– Hva tenker du om at studielånet nå har blitt dyrere?

– Jeg synes det er trist da det i utgangspunktet er svært vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet i ung alder, spesielt som sykepleier. At det i tillegg er dyrere med lån gjør det jo bare vanskeligere, sier Rebekka Valvik Christiansen (24) som i fjor ble ferdig utdannet sykepleier og har flytende rente på sitt studielån. 

– Betyr det noe for deg i hverdagen at renta er satt opp?

– Akkurat nå betyr det ikke så mye, men jeg tenker å studere mer og da vil jeg måtte ta ut mer i lån og da vil det kanskje ha mer å si, sier Christiansen. 

– Ikke for øyeblikket, men det er noe jeg ville bekymret meg for når tilbakebetalingen nærmer seg, forteller Deng som fortsatt studerer. 

Prislappen på studielånet ditt

Gjeldende månedlig utbetaling fra Lånekassen er per dags dato på 10 343 kroner. Samtidig som Lånekassen øker den månedlige utbetalingen til 11 377 kr for skoleåret 2025/26, fortsetter de å sette opp fastrenten på studielånet, mens den flytende renten har gått litt ned sammenlignet med starten av året.

Fra 1. mars er den flytende renten nå på 5.175 prosent, dvs. ned fra tidligere 5.214 prosent per 1. januar. Forrige gang Lånekassens kunder kunne binde renten fra 1. mars, var fast rente for tre år på 4.765 prosent, en økning på 0,048 prosentpoeng. For fem år var den på 4.707 prosent, en økning på 0,096 prosentpoeng. For ti år var den på 4.688 prosent, en økning på 0,105 prosentpoeng.

Renteøkningen kan ses på som liten, men sett i lys av en svekket norsk krone og en styringsrente som fortsatt holder seg på 4,5 prosent, bidrar ikke dette til at lommeboken til studenter som skal tilbakebetale studielånet sitt går i pluss. 

Derfor settes renten opp

– Hva er begrunnelsen for at dere har satt opp renten?

«Rentene på studielånet er styrt av markedet, og Lånekassen har dermed ingen innflytelse på rentenivået. Rentene i Lånekassen er basert på gjennomsnittet av de fem beste tilbudene om boliglån på markedet», skriver Hanne Bjertnes, senior kommunikasjonsrådgiver hos Lånekassen, i en e-post. 

Videre skriver hun at «fra dette snittet trekkes 0,15 prosentpoeng, som gir Lånekassens renter. Det er Finanstilsynet som observerer utviklingen av boliglånsrentene, og som fastsetter Lånekassens rentesatser.».

Det er i dag 800 400 tilbakebetalere, det vil si personer som betaler ned på studielånet sitt

Hanne Bjertnes, senior kommunikasjonsrådgiver hos Lånekassen

Valgmulighetene

Alle får automatisk flytende rente, men det er seks muligheter i året for å binde studielånsrenten. Du kan binde renten i tre, fem eller ti år, ifølge Lånekassen sin nettside.

– Har dere tall på hvor mange som velger fast rente og hvor mange som velger flytende rente?

 «Det er i dag 800 400 tilbakebetalere, det vil si personer som betaler ned på studielånet sitt. 784 000 av disse har flytende rente, mens 16 400 har fastrente. Det betyr at 98 prosent av de som i dag betaler ned på studielånet sitt, har flytende rente.» Skriver Bjertnes.

Universitas spør til slutt studenten Deng om han likevel ville ha valgt å studere hvis han visste at renten på studielånet ville øke underveis i studietiden. 

– Ja, jeg ser på studier som en langsiktig investering, så noen ekstra tusen kroner i renter ville ikke stoppet meg fra å ta en grad. Dessuten, etter å ha fått jobb, vil tilbakebetalingen ikke føles så skremmende, svarer Deng.

Powered by Labrador CMS