Landets forskjelligste talerstol
Jubilanten heter Det Norske Studentersamfund. Men hva er egentlig denne 190-åringen?
Torsdag er det 190 år siden 19 norske studenter i København fant tiden moden for å stifte «De norske studerendes Samfund». Hva er så et studentersamfund? Bli med en tur bakover i tid.
24. august 1999
På parkeringsplassen utenfor Chateau Neuf sitter tidligere formann for DNS Beate Svenningsen sammen universitetsdirektør Tor Saglie i første rad i en stor festkledd forsamling. Solen er på plass. Kronprinsen er der. Ordfører, rektor og minister er tilstede. Svenningsen sitter der og vet at hun har løyet til Saglie i flere måneder.
– Jeg var svært påståelig. Jeg påstod at jeg var sikker på at dette skulle gå. Det var en løgn. Det var jeg absolutt ikke.
Rektor Kåre Norum skal tenne på en bombe. Den er defekt og utstøter bare en flau promp. Utdanningsminister Jon Lilletun skal tenne en evig kunnskapsild. Den virker ikke. Men det har ingenting å si. Endelig åpner det nye studenterhuset som Svenningsen har jobbet så lenge med.
Studentene hadde tatt over Betong, som tidligere var på private hender. Så flyttet Radio Nova ned fra Kringsjå. Nå var Institutt for musikkvitenskap kastet ut, og studentene skulle endelig ta hele huset i bruk.
Målet for det hele er å bli Norges beste studenthus innen 2004. Svenningsen tror de klarer det. Og hva et studentersamfunn skal være for noe?
– Studentersamfundet skal være et hus og samlingspunkt for studentene.
26. november 1970
– Studentersamfundet skal settes i folkets tjeneste, mener Helga Forfang.
Eller det mente hun i alle fall denne lørdagen. Det var dagen Arild Underdal og Den konservative studenterforening (DKSF) led det endelige nederlaget mot Forfang og Rød Front (RF) om formannskapet i DNS. Liberale Borgerlige mot Marxist-Leninister. Blått mot rødt. Et slag der den røde seierherren skulle dominere Studentersamfundet i et helt tiår.
– Vi fikk nok god hjelp av EU-striden, mener Forfang.
Huset skulle altså brukes som et maktmiddel, det skulle settes i folkets tjeneste, pengene skulle brukes til blant annet solidaritetsarbeid. De beryktede nachspielene i Uranienborgveien for de ivrigste debattdeltagerene, hvor selv den selverklært kjedelige Underdal var innom, ble det brått en slutt på. Hans Majestet Grisen, den losjeaktige maskoten, ble satt på hylla.
– Det var jo et nederlag. Stemningen var mye mer polarisert enn den er i dag, sier Arild Underdal.
Tidlig på høsten 1963
– Studentersamfundet har en stor oppgave som forum for samtale om fruktbar meningsutveksling, sier DNS-formann Ingjald Ørbeck-Sørheim til Universitas.
Det er 60-tallet, og det er ikke bare Universitas som skriver om DNS. NTB og de store avisene refererer stadig fra «landets frieste talerstol».
Georg Apenes, formann i DNS for DKSF våren 1968 delte Ørbeck-Sørheim sin oppfatning av hva DNS skal være.
– Det var så klart stridigheter på den tid også, men det artet seg mer som fredelig kappestrid. Med Rød Front på 70-tallet ble det uvennskap, sier Apenes.
Apenes og Ørbeck-Sørheim ramser opp debatter, foredragholdere og begivenheter fra 60-tallet. Forteller om besøk av afrikanske statsledere og legendariske faglige foredrag, og om overfylte møter.
Vi kunne gått videre bakover; til mellomkrigstiden, da Studentersamfundet var preget av politisk kamp, til 1830-tallet, da Wergeland og Welhaven kjempet ordenes slag på «Norges frieste talerstol», eller til 1824, da DNS var en politisk aktør og arrangerte hovedstadens aller første 17. mai-feiring.
Torsdag 2. oktober 2003
Hva er Studentersamfundet i dag? Nåværende leder Johannes Elgvin mener det er og skal være det største kulturhuset for studentene i Oslo.
– DNS skal lære deg det kvalitetsreformen ikke klarer, om organisasjonsliv og akademisk dannelse.
På bursdagen kan han også slippe en annen gladmelding. DNS har jobbet for at også storsalen, som nå leies ut til Nils Vogt og gjengen i Thalia teater, igjen skal komme på studentenes hender. Nå ser det ut som at også Universitetet er på glid. Det betyr at Studentersamfundet fra 2010, når neste femårsleieperiode går ut, igjen kan bli et hus for studentene
Hvordan dette skal drives er alt for tidlig å si. Men Elgvin drømmer gjerne.
– Drømmearrangementet er tv-overført folkemøte slik de har i Trondheim, sier Elgvin.
Uansett hva Studentersamfundet blir i fremtiden: Gratulerer med dagen!