Rolig: Rektor ved skolen, Mohsen Zangani, frykter ikke at Atlantis medisinske høgskole (AMH) vil miste retten til å drive høgskole.

Synker Atlantis?

802 studenter ved Atlantis medisinske høgskole kan risikere å miste retten til studielån og stipend.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken

  • Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) har gransket Atlantis medisinske høgskole (AMH).
  • Resultatet ble klart i en rapport fra juni 2012.
  • NOKUT har funnet en rekke kritikkverdige momenter, spesielt mot skolens bachelor i medisin.
  • AMH må rette opp i dette for å kunne fortsette som høgskole.
  • Torsdag 13. september får de den endelige fristen for når de må ha forbedret seg.

Atlantis medisinske høgskole (AMH) risikerer å miste retten til å drive høyere utdanning. I morgen får skolen en ny frist for forbedring av utdanningstilbudet. Fremtiden til de 802 studentene ved skolen, skal avgjøres i neste runde. De risikerer nå å miste stipend og studielån.

Vi kan ikke si om studentene får beholde retten til lån og stipend.

Christin Dammen, Lånekassen.

– Vi kan ikke si om studentene får beholde retten til lån og stipend, hvis Atlantis mister retten til å drive høgskole. Vi må vurdere dette når det endelige vedtaket kommer, sier Christin Dammen i Lånekassen.

Rolig rektor

Rektor ved skolen, Mohsen Zangani, er sikker på at de får beholde retten til å drive Atlantis medisinske høgskole.

– Frykter du konklusjonen i morgen?

– Jeg tror at man vil komme til samme konklusjon som sakkyndig komité og gi oss ny frist til å forbedre utdanningen. Det er veldig bra at det finnes et organ som kan kvalitetssikre høyre utdanning i Norge, sier Zangani.

Uenighet om medisinfag

Den mest alvorlige kritikken rettes mot bachelorprogrammet i medisin. Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) skriver i sin rapport at:

«Det er kun 30 studiepoeng som skiller bachelor i ernæring og medisin. Komiteen mener derfor at dette ikke kan oppfattes som to separate bachelorutdanninger, men at det heller er et studium med to fordypninger». Atlantis skriver i sitt svarbrev at de skal utvikle bachelor i medisin videre for å imøtekomme denne kritikken. Etter det Universitas forstår er det ikke er aktuelt for AMH å endre navnet «bachelorgrad i medisin» til «bachelorgrad i ernæring med fordypning», slik NOKUT foreslår.

Atlantis blir i rapporten også kritisert for å mangle arbeidslivsrelevans.

«Det er et mål for studiet å utdanne personer som skal drive med rådgiving og veiledning, men høgskolen kan ikke vise at studentene får tilfredsstillende kompetanse med ferdighetstrening som gjør at de kvalifiserer for dette. Høgskolen har dermed heller ikke kunnet redegjøre tilfredsstillende for studiets relevans for arbeidsliv og/eller videre studier».

Vil beholde navnet

Rektor Zangani ser for seg en endring av innholdet i utdanningen, men vil beholde navnet bachelor i medisin.

– På hvilken måte skal dere utvikle bachelor i medisin slik at den skiller seg fra bachelor i ernæring?

– Vi skal ta inn nye fag etter modell fra tilsvarende utdanning i Danmark, USA og Canada. Vårt undervisningsutvalg skal sikre at dette blir gjort, sier Zangani.

– Hvorfor mener du det er riktig å beholde navnet bachelor i medisin?

– Vår fagsammensetning i denne bachelorgraden består i hovedsak av medisinske fag. Vi jobber allerede med å utvikle denne graden videre, avslutter Zangani.

NOKUTs kritikk

I august skrev Universitas.no at privatskolen Atlantis fikk sterk kritikk av NOKUT.

Atlantis bestod kun 3 av 18 krav som NOKUT stiller til høgskoler. De utarbeidet i juni 2012 en rapport med krav til forbedring dersom Atlantis skal kunne beholde akkrediteringen som høgskole.

AMH har svart komiteen på hvordan de skal forbedre seg. I morgen skal saken behandles i NOKUTs styre. De beslutter også hvor lang frist høgskolen vil få til å forbedre de forhold som er omtalt i rapporten. Dersom Atlantis ikke forbedrer seg innen fristen vil de miste retten til å drive høgskole.

NOKUT ville ikke kommentere saken før de har behandlet den på sitt styremøte i morgen, torsdag.

Powered by Labrador CMS