Kurskritikk på dugnad
Dersom Daniel Chaibi får det som han håper, kan du snart få vite hvilke forelesere du bør unngå – bare med et tasteklikk.
EVALUERING: Har du noensinne lurt på hvordan emnet du vurderer å søke på egentlig arter seg? Det har også Daniel Chaibi, masterstudent i informatikk.
– Den offisielle informasjonen om emnene på Universitetet i Oslo (UiO) er ofte veldig abstrakt og gir ikke noe godt bilde av hvordan kursene faktisk foregår i praksis, sier Chaibi.
I motsetning til de fleste andre av oss, prøver han imidlertid å løse dette problemet. For to uker siden lanserte han nettstedet kurskritikk.no, hvor alle studenter skriftlig kan evaluere emnene de har tatt.
Fyller tomrom
– Tanken er at dette skal bli en omfattende side der studenter kan utveksle informasjon og erfaringer, som kan brukes sånn at det blir lettere å velge enkeltemner, sier Chaibi.
Han mener absolutt at en slik side fyller en funksjon som mange studenter vil dra nytte av.
– Det er ingen selvfølge at man har kamerater som har tatt masse kurs, eller kjenner studenter på høyere nivå enn en selv. Da tror jeg en sånn side kan være veldig nyttig, sier han.
For at kurskritikk.no skal fungere slik Chaibi ønsker, er han imidlertid avhengig av at studenter faktisk benytter seg av siden.
– Jo flere som skriver, jo bedre blir denne tjenesten. Hvis man for eksempel får 10 evalueringer av et emne, tror jeg det danner et ganske konkret bilde for brukerne, sier Chaibi, som mener det er realistisk å tro at studentene vil bruke tid på å skrive evalueringer som kommer andre til gode.
– Vi evaluerer jo kursene i dag også, men denne evalueringen brukes bare administrativt på fakultetene. Jeg tror den største utfordringen rett og slett er å gjøre folk klar over at siden eksisterer, sier Chaibi, som har tatt kontakt med alle fagutvalgene på UiO for å få dem til å hjelpe ham med den jobben.
– Men er det ikke en fare for at nettsiden kan bli brukt til hets og usaklige kommentarer mot enkeltpersoner, for eksempel forelesere?
– Jo, jeg har tenkt en del på det, og jeg kommer nok til å installere en varslingsfunksjon der brukerne kan melde fra om upassende innlegg. Ren sjikane og uthenging kommer til å bli fjernet, lover Chaibi.
– Sunt med debatt
Samtidig mener han det er nyttig å få frem hvordan studentene opplever kurs og forelesninger, og har også laget et poengsystem på siden, som gjør det mulig å rangere fag og lage lister over de best og verst rangerte kursene.
- Jeg mener at forelesere som gjør en drittdårlig jobb, fortjener å få høre det. Daniel Chaibi, skaper av kurskritikk.no
– Jeg mener at forelesere som gjør en drittdårlig jobb, fortjener å få høre det. Det er sunt å ha litt debatt rundt kursene, og målet mitt er også at kursene skal bli bedre som følge av denne siden, sier Chaibi.
Chaibi har registrert 3518 kurs på UiO, og mangler foreløpig vurderinger på 3494 av dem.