Kunsten å bygge nettverk
Kunstbransjen er vanskelig å overleve i, spesielt når man har utdanning fra utlandet. Maria Lothe må ha fire jobber for å klare seg som nyutdanna kunstner.
– Jeg har utdanning, så jeg ønsker ikke å være en gratisarbeider bare fordi jeg er ny i kunstmiljøet, sier Maria Lothe, som lager installasjons- og performancekunst. Hun har akkurat kommet tilbake til Norge etter tre år på kunstskole i London. For kunststudenter som har studert utenlands, er Norge et tøft marked å komme tilbake til.
– Det er mange av jobbene man kan få som nyutdanna kunstner som er basert på frivillighet. Da tenker folk at det viktigste er å få erfaring, ikke betalt, forteller Maria.
Disse studentene har ikke mulighet til å etablere et nettverk på samme måte som kunststudenter i Norge
Liv Brissach, prosjektleder for Juvenarte
Hun er skeptisk til gratisarbeid, og merker at det er vanskelig å få betalte oppdrag med et lite nettverk i det norske kunstmiljøet.
Marias situasjon er ikke unik. Mange unge kunststudenter sliter når de kommer tilbake til Norge etter utvekslingen. Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) ønsker å hjelpe studenter som Maria med å etablere seg i Norge etter utenlandsopphold.
Nettverksbygging
ANSA har arrangert kunstkonkurransen Juvenarte i 18 år. Juvenarte stiller bare ut kunststudenter som har studert i utlandet. En av kunstnerne vinner et stipend på 5000 kroner, og håpet er at utstillingen skal hjelpe studentene med å etablere seg i Norge. I år har de valgt ut 18 kunstnere med utdanningsbakgrunn fra utlandet som får stille ut verkene sine på Galleri TM51 i Oslo.
Det er tøft i kunstverdenen, det er hardt å komme inn på markedet, og det er økonomisk vanskelig
Maria Lothe, nyutdanna kunstner
– Disse studentene har ikke mulighet til å etablere et nettverk på samme måte som kunststudenter i Norge. Det er sjelden de får mulighet til å vise et norsk publikum hva de jobber med, sier Liv Brissach, prosjektleder for Juvenarte.
Et tøft marked
Maria Lothe deltok selv på Juvenarte-utstillingen og håper det skal hjelpe henne med å etablere seg som kunstner i Norge.Hun har erfart hvor vanskelig det er å skulle livnære seg på kunst, spesielt når man kommer tilbake til det norske kunstmiljøet etter å ha vært borte i en lengre periode.
– Det er tøft i kunstverdenen, det er hardt å komme inn på markedet, og det er økonomisk vanskelig, innrømmer Lothe.
Akkurat nå har jeg fire forskjellige jobber, og jeg klarer meg bare akkurat
Maria Lothe, nyutdanna kunstner
Kunstkonkurranse
I år var det Feileácan McCormick som vant prisen for beste kunstverk på Juvenarte. Han har arkitektutdannelse fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og er godt fornøyd med å ha vunnet.
– Jeg er veldig glad for å ha blitt tildelt prisen for beste verk på ANSAs utstilling. Det gir mersmak og motivasjon for å fortsette med kunsten, forteller McCormick.
Kunstverket han vant med er et arkitektonisk eksperiment som tar for seg grenselandet mellom kultur og natur. McCormisk beskriver det som en kunstnerisk undersøkelse av det erkenorske konseptet «hytte». Juryen var svært begeistret for verket, og betegnet det som et «omfattende og ambisiøst enkeltarbeid».
Ingen lukrativ karriere
Maria Lothe er veldig takknemlig for at hun var en av de som fikk sjansen til å stille ut på Juvenarte, selv om hun ikke vant.
Fordi hun har studert i utlandet har hun ikke hatt noen særlig mulighet til å knytte kontakter i det norske kunstmiljøet.
– Jeg synes det er et kjempebra tiltak, det er en fin måte å bli integrert i kunstmiljøet i Norge igjen. Det er vanskelig når man har vært borte i tre år, så Juvenarte er en fin plattform for å vise hva man har drevet med, sier Lothe.
Hun jobber både i London og i Norge, og beskriver seg selv som ambisiøs. For å få det til å gå rundt økonomisk må hun arbeide mye.
– Akkurat nå har jeg fire forskjellige jobber, og jeg klarer meg bare akkurat. Inntektene mine er ustabile, men for øyeblikket har jeg noen prosjekter i London som er betalte, forteller Lothe.