Akademiakjendiser portrettert i unikt kunstprosjekt ved Blindern
Steve Jobs, Nelson Mandela, Stephen Hawking, Camilla Collett og 10 andre legender er nå laget i mose.
Blindern er stappfullt av [praktfulle kunstverk](5). Utenfor matematikkbygningene står Medianfiguren av Moritz Geiss. På Frederikkeplassen ruver Air av Arnold Haukeland. Og i Lucy Smiths hus henger et oljeportrett av [en røslig Ole Petter Ottersen ikledd oransje sokker](3), malt av Vebjørn Sand.
Nå har Blindern-området fått nok et kunstprosjekt å se opp for.
En 40 meter lang betongvegg i Forskningsparken, et steinkast unna campus, er blitt prydet av kunst litt utenom det vanlige. Her blir 14 historiske og samtidige forskere og innovatører skildret med hår av levende mose.
– Mosen kommer til å fortsette å gro. På denne måten utvikler og endrer kunstverket seg stadig, forklarer kunstprosjektleder Ask Rosseland til Aftenposten, som først omtalte saken.
Lest denne anmeldelsen? Uroens kokebok består av 100 forfattere laget i mat, men kvinnesynet er et hår i suppen
Personene som er gjort til mosekunst er Albert Einstein, Nelson Mandela, Marie Curie, Nicolas Tesla, Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Camilla Collett, Sitting Bull, Fridtjof Nansen, Frida Kahlo, Ole-Johan Dahl, Isaac Newton, Gregory Bateson og Stephen Hawking.
Det er kunstnerkollektivet Påfuglen som fikk i oppdrag av Oslo kommune å lage utsmykkingen, som skal bidra til å hindre tagging. For ett år siden [malte nemlig denne taggeren](4) sin signatur på toppen av Det humanistiske fakultet. Det kostet universitetet dyrt, og eiendomsdirektør John Skogen kalte taggingen for et meningsløst skadeverk på et verneverdig bygg.
Professor Raino Malnes om nedrevne Blindern-trær: – Dette er hærverk for faen!
– Vi prøvde å lage noe som kunne være til glede og inspirasjon for mange og gjorde et utvalg av enestående og kjente mennesker innen forskning og teknologi. De har hatt stor innvirkning på menneskeheten. Lett gjenkjennbare ansikter bidrar til at kunstverket får en bred appell, og gjør at man kanskje tenker på hvor viktig det er med vitenskap og innovasjon for å ha fremgang, sier Rosseland.
Verdivurdering: Så mye er Munch-maleriene i aulaen til Universitetet i Oslo verdt
Sjekk ut våre favoritter i bildekarusellen under!